Protiv Samira Nukića

Podignuta optužnica za vrijeđanje djece stradale u Vitezu

Nukić se tereti da je javno poticao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 02. 2024. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Samira Nukića, koji se tereti da je, javnim objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu, izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

Kako je priopćeno iz Tužilaštva, Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim, javnim objavama na društvenoj mreži Meta – Facebook sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Psovke i uvrede

Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se, on je ''ponovo više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama''.

''Na navedeni način, optuženi je izazvao uznemirenje kod osobe Ivana Garića, koji je jedan od preživjelih i u navedenom događaju su mu ubijeni sestra i brat, i koji je osnivatelj udruge posvećene stradanju osmero djece u Vitezu, kao i drugih osoba, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži, kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu prouzročenu navedenim komentarima i izjavama optuženog'', stoji u priopćenju.

Nukić se tereti da je javno poticao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, čime je počinio izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Zakon dopunjen 2021. godine

Ovo je druga optužnica koju je Državno tužiteljstvo podiglo po članu zakona koji je dopunjen i izmijenjen 2021. godine.

Nedavno je Sud BiH potvrdio prvu optužnicu po ovom članu zakona protiv Vojina Pavlovića zbog veličanja haškog osuđenika Ratka Mladića.

Detektor je u emisiji “TV Justice” u projektu “Zaboravljene žrtve rata” donio priču o zločinu u kojem je 1993. godine stradalo osmero djece u Vitezu, za koji nitko nije odgovarao.

Optužnica protiv Nukića je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, javlja BIRN.

Podsjetimo, ranije smo pisali kako je Tužiteljstvo Srednjobosanskoe županije predmet koji je formiran u ovom tužiteljstvu povodom prijave podnesenoj od predsjednika Udruge ''Osmica'' u Vitezu protiv osobe koja je na Facebook profilu S. N. iz Ključa komentirala stradanje osmero djece u Vitezu tijekom ratnih događanja 1993. godine proslijedilo je državnom Tužiteljstvu.

Vijest o obilježavanju obljetnice ubojstva osmero djece u Vitezu komentirao je Samir N. na Facebooku koji je naveo kako mu je žao što nije ubijeno više ustaške djece. Nakon što su njegove poruke krenule kružiti Internetom, pojavila se nova u kojoj navodi da se ništa ne kaje uz psovanje mrtve djece.

Slučaj je prijavljen na više adresa, a Federalna uprava policije proslijedila je slučaj veličanja ubojstva osmero djece u Vitezu županijskom tužiteljstvu Srednjobosanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close