Istraga

Vitez - Tužiteljstvo o samoubojstvima četiri tinejdžera

Iz Tužiteljstva SBK poručuju kako u konkretnim slučajevima samoubojstva maloljetnika, dežurni tužitelji su obaviješteni o nemilim događajima, formirani su predmeti u Tužiteljstvu.
Vijesti / Crna Kronika | 30. 08. 2023. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije dva dana u selu Jardolu kod Viteza pokopan je šesnaestogodišnjak koji je kao još troje drugih maloljetnika iz toga sela pod nerazriješenim okolnostima počinio samoubojstvo u posljednje dvije godine, što je izazvalo uznemirenost u središnjoj Bosni.

Nakon smrti maloljetnika D.P., koji je pokopan u mjesnome groblju sv. Marka u mjestu Jardolu, lokalni portal Centralna.ba objavio je priču o smrtima maloljetnika. Ovaj slučaj lokalna policija u Županiji Središnjoj Bosni i Tužiteljstvo vode kao slučaj samoubojstva. No, nakon njegove smrti otvorena je skupna istraga o nizu identičnih slučajeva.

"U suradnji s nadležnim Županijskim tužiteljstvom u ovim slučajevima službenici policije su poduzeli zakonom propisane mjere i radnje", naveli su u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije.

Tužiteljstvo o samoubojstvima četiri tinejdžera

Iz Tužiteljstva SBŽ poručuju kako u konkretnim slučajevima samoubojstva maloljetnika, dežurni tužitelji su obaviješteni o nemilim događajima, formirani su predmeti u Tužiteljstvu.

“Tužiteljstvo je poduzimalo mjere i radnje u cilju provjeravanja okolnosti pod kojima su nastupile smrti malodobnih osoba. Obzirom da se radi o maloljetnim osobama, Tužiteljstvo u skladu sa Smjernicama za objavljivanje tužiteljskih i sudskih odluka na web stranici koje je donijelo Visoko sudsko i Tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine  osobne podatke ne objavljuje i isti moraju biti zaštićeni tijekom cijelog postupka  bez obzira na status te osobe u konkretnom postupku, zbog čega nismo u mogućnosti dostaviti više informacija”, zaključuju u Tužiteljstvu SBŽ.

Mještani zabrinuti, sumnjaju na sekte

Prvo samoubojstvo zabilježeno je 12. kolovoza 2021., kada ga je počinio šesnaestogodišnji mladić. Druga žrtva je sedamnaestogodišnja djevojka koja se po navodima medija ubila iz vatrenoga oružja 15. listopada prošle godine, a 16. travnja je samoubojstvo počinio petnaestogodišnjak iz istoga sela.

Mještani Jardola, koje broji svega 600 ljudi po posljednjem popisu, u šoku su i odbijaju davati izjave za javnost. Ističu pak neslužbeno kako su zabrinuti i uznemireni te sumnjaju na sekte.

Lokalni mediji navode da su se dva maloljetnika objesila, jedan ugušio vrećom, a još jedan usmrtio pucnjem iz vatrenoga oružja. Načelnik Viteza Boris Marjanović je u izjavi za N1 televiziju izrazio zabrinutost i očekivanje da će se ovi slučajevi rasvijetliti.

"Mora se istražiti. Ponavlja se. Bilo bi najsretnije rješenje kada bismo uspjeli naći uzroke", rekao je Marjanović.

Mjesni župnik u Vitezu Velimir Bavrka ocijenio je kako su smrti u Jardolu posljedica brojnih negativnosti u Bosni i Hercegovini te otuđenosti obitelji, majki i očeva od svoje djece.

"Mi pričamo o posljedicama, ali treba naći uzrok. Uzrok je to što smo se udaljili od dobrih stvari. Pogledajte priče u Bosni i Hercegovini, kakve su? Svatko svakoga napada", rekao je Bavrka.

Plavi telefon

Svi oni koji se bore s mentalnim poteškoćama te trebaju pomoć ili savjet mogu kontaktirati Plavi telefon 080 050 305, besplatnu liniju za pomoć. 

Kopirati
Drag cursor here to close