Tražili 15.000 KM za radno mjesto

Pet godina zatvora trojcu koji je zapošljavao preko "štele"

Ovaj put sudac Blagoja Dragosavljević je istaknuo da su kazne adekvatne i da će se njima ostvariti svrha kažnjavanja.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 03. 2023. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučki Okružni sud osudio je Vinka Đuragića, Želimira Rokvića i Dalibora Simića na po godinu i osam mjeseci, jer su od muškarca tražili 15.000 maraka za posao u "Elektroprenosu BiH".

Inače, Đuragić je u to vrijeme, 2021. godine, bio izvršni direktor u "Elektroprenosu BiH", Simić je radio kao monter, a Rokvić je bio zaposlen u Gradskoj upravi Banja Luka i svi optuženi u ovom slučaju su priznali krivicu.

Društvena osuda 

Oni su podsjetimo, ranije s Republičkim tužiteljstvo zaključivali sporazume o priznanju krivice, ali ih je sudac odbijao zbog neadekvatnih kazni, pišu Nezavisne

Ovaj put sudac Blagoja Dragosavljević je istaknuo da su kazne adekvatne i da će se njima ostvariti svrha kažnjavanja.

Kako je naveo, prilikom odmjeravanja kazni sud je kao olakšavajuće okolnosti imao u vidu priznanja, kajanje i neosuđivanost optuženih. Otežavajuća je težina krivičnog djela i pobude iz kojeg su ga počinili.

Sud smatra da u ovom slučaju nema mjesta za blaže kazne koje tražila obrana jer se njima ne bi postigla svrha.

"Postoji percepcija da su ovakva krivična djela raširena pojava i blaže kazne ne bi mogle da utiču na optužene i druge da ih ne čine. Sud smatra da će izrečene kazne postići svrhu kažnjavanja i da se njima izrazi jasna društvena osuda", kazao je Dragosavljević.

Natječaj 

Prema optužnici Đuragić, Simić i Rokvić su krivično djelo trgovina utjecajem počinili nakon što je "Elektroprenos BiH" 12. listopada 2021. godine objavio natječaj za zasnivanje radnog odnosa za više radnika.

Navodi se da se Đuragić nakon toga, kao službeno lice, sastao s Rokvićem preko kojeg je za sebe zahtijevao nagradu da bi korištenje svog službenog položaja posredovao u zapošljavanju kandidata.

Kako se navodi, Rokviću je predao popis s imenima i prezimenima i brojevima telefona svih prijavljenih kandidata i podacima o radnim mjestima na koja su konkurirali, zahtijevajući za sebe 10.000 KM za kandidate s visokom stručnom spremom i 8.000 KM za kandidate sa srednjom stručnom spremom.

Rokvićev zadatak je bio da kontaktira kandidate i pronađe one koji su voljni platiti kako bi ih Đuragić svojim utjecajem "pogurao" da prođu na natječaju. 

Popis 

Rokvić je popis predao Simiću, također kako bi ostvario kontakt s kandidatima i od njih zahtijevao novac za posredovanje u zapošljavanju.

Rokvić i Simić su podigli iznos na 13.000 KM i 15.000 KM. Nabavili su mobilne telefone i pozvali Sašu R. s popisa.

Simić je pozvao kandidata i zahtijevao 15.000 KM, kako bi posredovao da odgovorni u "Elektroprenosu BiH" donesu povoljnu odluku.

Kada je pristao, pozvao ga je Rokvić i naglasio mu da sve treba biti diskretno.

Kopirati
Drag cursor here to close