Mladi s Down sindromom

''Mama, meni je posao sve'': Ljudi na koje društvo ne misli

U cijeloj državi, samo su tri osobe s Down sindromom koje su stalno zaposlene.
Gospodarstvo / Posao | 21. 03. 2023. u 09:20 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Meni posao znači sve na svijetu'', rekla je Daria Delić iz Mostara, mlada djevojka s Down Sindromom, koja radi već dvije godine u trgovačkom lancu odjeće.

''Posao mi se sviđa, uspijem zaraditi i nekada kupujem što mi je povoljno. Na poslu većinom sortiram, i meni posao znači sve; tu su mi drage kolegice i kolege i zahvaljujem se njima i šeficama'', rekla je Daria koja je kaže dugo tražila posao, a ona je jedna od tri stalno zaposlene osobe s Down sindromom u državi.

Foto: Bljesak.info / Daria Delić: ''Meni posao znači sve na svijetu''

Dvadesetdvogodišnja Mihaela Čule također traži posao. Redovito je završila osnovnu školu, a srednju trgovačku je završila po prilagođenom programu, iako, smatra njena majka, imala je kapacitet da i nju završi redovito.

''Tražim posao. Završila sam trgovačku školu. Ne znam gdje bi točno voljela raditi, možda neka kozmetička trgovina. Samo da nađem posao i počnem raditi i da izađem iz kuće'', kazala je Mihaela, dodajući ''posao mi puno znači, da mogu raditi družiti se i imati kolege''.

Foto: Bljesak.info / Mihaela Čule: Posao mi puno znači, da mogu raditi družiti se i imati kolege''

''Mihaela je kući sama i samostalna, jer smo mi svi na poslu. Ona traži posao i tako mu se nada i želi ga'', rekla je Mihaelina majka, dodajuću da Mihaela ima aktivnosti, i ide na ples, no posao ništa ne može zamijeniti.

''Do sada nije nigdje radila, na Zavodu je za zapošljavanje, a nije bilo ni natječaja da se na njih prijavi. Ali ona se i dalje iskreno nada, često kaže ''mama meni je posao sve'', kaže Mihaelina majka.

Foto: Bljesak.info / ''Posao ništa ne može zamijeniti''

Igor Ledić iz Udruge za Down sindrom Mostar, kaže kako u udruzi imaju 38 članova, Daria je jedina koja je stalno zaposlena, a od ukupnog broja imaju devet mladih osoba koji su na tržištu rada.

Foto: Bljesak.info / Igor Ledić: ''Osobe s Down sindromom su dobri radnici''

''Mi smo kroz neke projekte, npr My work koje radimo s People in need, zapošljavali osobe s Down sindromom, ali privremeno. Ono što je važno je da su se pokazali kao jako dobri radnici i u svojim firmama su unijeli toplinu radost i radnu atmosferu'', kazao je Ledić, naglašavajući da oni svojim doprinosom rješavaju opće odnose u sredinama gdje rade.

''Nažalost samo jedna osoba nam radi, imamo Fond za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, međutim taj se Fond većinom zloupotrebljava i te osobe obično budu iskorištavane. Mi smo imali otvorene upite da se naši članovi zaposle, da dobivaju dio sredstava ili da jedan dio vraćaju, a da ne moraju dolaziti na posao'', rekao je Ledić, dodajući da mora biti više senzibiliteta poslodavaca.

''Tu još treba raditi, jer osobe s Downom se moraju dokazivati. Trebamo jednostavno jačati svijest javnosti da osobe s Downom mogu, jer ovakve inicijative gdje rade po dva tri mjeseca su samo dokaz da trebaju raditi, trebaju biti i transparentni na tržištu rada. Jer i oni moraju ispuniti svoj život i biti jednaki i ravnopravni, a ako dobiju posao imaju mogućnost da ispunjavaju svoj život. Da im život nije samo kuća i povremeni izlazak uglavnom s roditeljima ili u udruženja, s asistentima i volonterima koji izlaze s njima da im život bude malo drugačiji'', kazao je Ledić.

Predsjednica Udruženja “Život s Down sindromom” Federacije Bosne i Hercegovine Sevdija Kujović kaže kako prilikom obilježavanja Svjetskog Dana osoba s Down sindromom ove godine šalju generalnu poruku ''ne oduzimajte osobama s Down sindromom poslovne sposobnosti, omogućite im da donesu vlastite odluke vlastite, samostalno ili uz podršku zavisi od potrebe''.

Foto: Bljesak.info / Sevdija Kujović: U Bosni i Hercegovini nažalost osobama s Down sindromom se oduzima poslovna sposobnost

''U Bosni i Hercegovini nažalost osobama s Down sindromom se oduzima poslovna sposobnost što ih sprječava da ostvare sva druga prava što čine život kvalitetnim i dostojanstvenim. Dakle pravo na izbor, brak, rad i kupovinu nekretnine. Sve ono što oni moraju potpisati, a ne mogu potpisati samostalno. I ove godine govorimo javno o toj poslovnoj sposobnosti. Jako puno promjena treba napraviti da bismo došli do tog nivoa da bi oni mogli donositi odluke samostalno ili uz podršku uključujući i uspostavu mehanizama koji će uključiti tu podršku s jedne strane, a s druge strane moramo raditi sa smamim osobama kako bi i oni bolje razumjeli proces donošenja odluke. Kako bi odluka bila pozitivna i dobra za njih i to nam je kao roditeljima jako važno, da ono što odluče zaista jeste dobro za njih'', kazala je Kujović.

Inače, prošli tjedan u Mostaru potpisan je plan zajedničke suradnje s USAID turizam projektom koji u jednom dijelu ima za cilj da govori i napravi promjene kada je u pitanju inkluzija u smislu pristupačnosti turističkih objekata, te u smislu kompetencija i ophođenja prema osobama s invaliditetom; a s druge strane i u smislu njihovog zapošljavanja u ovom sektoru.

Foto: Bljesak.info

''Krećemo s malim korakom u povodu Svjetskog dana osoba s Down sindromom, za koje se može reći da su osobe sa smanjenim intelektualnim kapacitetom, radimo vodič kroz Sarajevo koji je urađen po EU standardima, a ta vrsta teksta je važna i za osobe koje ne čuju i osobe starije životne dobi. Život je brz i nemamo puno vremena za čitati, pa je vodič široko primjenjiv i širit će se i na ostale gradove. U Mostaru to nastavlja Udruga za Down sindrom Mostar i sve što budemo pilotirali u Sarajevu proširit ćemo i na druge zajednice, jer svi moraju imati jednaka prava i svaka lokalna zajednica treba biti pristupačna'', rekla je Kujović, navodeći da kada spominjemo pristupačnost svi pomisle na famozne stepenice, ali to je širok pojam.

''Pristupačna informacija je osnova da bi mogli govoriti o uključivanju broja zaposlenih s Down sindromom. Poslovi su nažalost uvijek projektni i kratkotrajni ugovori, prakse… ali oni imaju poslovnu sposobnost većinom. Sustav i samog posredovanja i obrazovni sustav nije dovoljno posvećen pripremi mladih za otvoreno tržište rada'', zaključila je.

Foto: Bljesak.info
Kopirati
Drag cursor here to close