Tužiteljstvo

Idućeg tjedna počinju suđenja za genocid u Srebrenici i zločine u Brčkom

Savčić, kojem je početak suđenja zakazan za ponedjeljak, 22. lipanj, optužen je, u svojstvu zapovjednika 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS).
Vijesti / Flash | 19. 06. 2020. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Državnim sudom sljedećeg tjedna počinju suđenja Milomiru Savčiću kojeg optužnica tereti za genocid počinjen u Srebrenici u srpnju 1995., kao i petorici optuženih za zločine počinjene na području Brčkog.

Savčić, kojem je početak suđenja zakazan za ponedjeljak, 22. lipanj, optužen je, u svojstvu zapovjednika 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS), u čijem je sastavu bio i bataljon vojne policije, da je od 11. do 15. srpnja 1995. svjesno pružio pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prema navodima Tužiteljstva, Savčić se tereti da je planirao,  zapovijedao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motoriziranog puka VRS-a i bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima.

Idućeg tjedna počinje suđenje Amiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Hazimu Fazloviću i Ramizu Pljakiću za zločine počinjene 1993. na području Brčkog.

Oni su optuženi da su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade ABiH, kod Boderišta zarobili 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS, te ih nakon toga mučili, zlostavljali, a potom ubili. Pljakić i Fazlović su optuženi po zapovjednoj odgovornosti za nepoduzimanje mjera na kažnjavanju počinitelja.

Državno tužiteljstvo će sljedećeg tjedna iznijeti završne riječi na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za sudjelovanje u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne sigurnosti (SJB) u Trnovu, Šarić zapovjednik Stožera TO-a, a Bunoza  zapovjednik jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Državno tužiteljstvo će završne riječi iznijeti i na suđenju Saši Ćurčiću, kojeg optužnica tereti za silovanje S-1 u ljeto 1992. na području Foče.

Pred Žalbenim vijećem Suda BiH je predviđeno da stranke u postupku iznesu završne riječi na obnovljenom suđenju Sretku Paviću koji se tereti za zločine počinjene 1992. na području Prijedora.

Prvostupanjskom presudom iz lipnja 2019. je Pavić , kao bivši pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona VRS-a, proglašen krivim za sudjelovanje u ubojstvima pet civila iz obitelji Čaušević u prijedorskom selu Rizvanovići i osuđen na 13 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i uvažena žalba Odbrane, te se postupak vodio pred Žalbenim vijećem Državnog suda.

Idućeg tjedna se također, nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Doboju, Palama, Zavidovićima, Rogatici, Kotor Varoši, Konjicu, Vlasenici, Kalinoviku, Vogošći i Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close