Optužnica

Počelo suđenje Milomiru Savčiću za genocid u Srebrenici

Na upit Suda je li razumio optužnicu Savčić je odgovorio da je razumio što je pročitao tužitelj, ali “da je optužnica potpuno izmišljena”.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 06. 2020. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužiteljstva, počelo je suđenje Milomiru Savčiću koji se tereti da je u svojstvu zapovjednika 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom stožeru Vojske Republike Srpske (VRS) pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Prema optužnici koju je pročitao tužitelj Predrag Tomić, Savčić se tereti da je planirao, zapovjedao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motoriziranog puka VRS-a i bataljona vojne policije koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima.
 
U optužnici je između ostalog navedeno da je od 11. do 14. srpnja 1995. godine, nakon predaje i zarobljavanja, više od deset zarobljenih ubijeno, a 20-tak bilo zatvoreno u prostorijama komande Vojne policije bez adekvatnog smještaja gdje su bili izloženi uvredama, neki od njih izvedeni i tučeni, a potom u grupama prevedeni na nogometni stadion u Novoj Kasabi.
 
''Predvečer 13. srpnja 1995.godine su više stotina zarobljenih na stadionu ‘potrpali’ u autobuse i krenuli, sproveli ih u Kravice i Bratunac pa odatle u Petkovce, Pilicu i druga mjesta pogubljenja“, rekao je tužitelj Tomić.
 
Na upit Suda je li razumio optužnicu Savčić je odgovorio da je razumio što je pročitao tužitelj, ali “da je optužnica potpuno izmišljena”.
 
Tužitelj Tomić u uvodnoj riječi je naveo da Tužiteljstvo planira saslušati 97 svjedoka, od kojih je šest sa mjerama zaštite, a planirano je i čitanje pet zapisnika iz istrage, svjedoka koji su u međuvremenu preminuli. Optužba će također saslušati dva vještaka i predočiti brojnu materijalnu dokumentaciju.
 
Kako je rekao tužitelj Tomić, Tužiteljstvo će dokazati da je optuženi imao saznanja o sudbini zarobljenih, te da napad na enklavu ne opravdava napad na civile, zarobljavanje muškaraca Bošnjaka, njihovo zatočenje kao i njihovo prebacivanje na mjesto pogubljenja. Kako je rekao, na osnovu ovoga, može se zaključiti da su bili dio programa, te da je postojao jasan obrazac ponašanja o masovnim pogubljenjima.
 
''Zločin čine pojedinci i pojedinci su ti koji moraju odgovarati za počinjena djela'', rekao je tužilac Tomić.
 
Kako je naveo Savčićev branitelj Miodrag Stojanović, uvodnu riječ će dati nakon što Tužiteljstvo završi sa svojim dokaznim postupkom te dodao da će dokazi Obrane biti konkretni, a da će Sud do tada imati saznanja da nije utvrđeno ono što je navedeno u optužnici.
 
Datum nastavka suđenja bit će naknadno određen, kada će biti saslušani prvi svjedoci
Kopirati
Drag cursor here to close