Inzkov zakon

'Pala' prva krivična prijava za negiranje genocida

Vijesti / Crna Kronika | 28. 07. 2021. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica je, kako navodi, podnio prvu krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Kako je naveo na svojem službenom Twitter profilu, krivičnu prijavu je podnio protiv novinara RTRS-a.

Duraković je dodao da je razlog podnošenja krivične prijave – negiranje genocida u Srebrenici.

"Od dana donošenja odluke o dopuni Krivičnog zakona do danas mogli smo čuti različite političke stavove po pitanju same odluke, ali već od danas zakon je primjenjiv na teritoriju cijele BIH. Već od danas će se moći podnijeti krivične prijave protiv onih koji negiraju genocid i druge zločine", i dodao:

"Vidimo različite analize, neki govore što će nam donijeti ova dopuna, neki su pesimisti, neki optimisti, ali osobno smatram da po prvi put imamo pravni osnovu i zakonsko uporište da prijavljuju one koji javno negiraju genocid. Još jučer je u Srebrenici boračka organizacija RS polijepila plakate ratnog zločina Ratka Mladića kojeg nazivaju herojem", prenosi N1.

Ovaj potez Durakovića dolazi nakon zakona kojeg je donio Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, a koji je izazvao brojne reakcije i podigao veliku prašinu.

Podsjetimo, NSRS će zasjedati u petak gdje će raspravljati i izmjeni Krivičnog zakona kao odgovoru na zakon kojeg je donio Inzko.

Kopirati
Drag cursor here to close