Skokovi sa Starog mosta

Zbog stavova o Inzkovoj odluci: Skakači Stanivukoviću otkazali pozivnicu za skokove

Skakači otkazali pozivnicu za skokove sa Starog mosta, zbog komentara na odluku Valentina Inzka
Vijesti / Politika | 24. 07. 2021. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Banja Luka Draško Stanivuković više nije pozvan na tradicionalne skokove sa Starog Mosta u Mostaru. Mostarski skakači su povukli pozivnicu za sutrašnji događaj zbog jučerašnjeg komentara na odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida.

Organizacijski odbor Kluba Skakača u vodu "Mostari" je uputio Stanivukoviću mail u kojem mu otkazuje pozivnicu za dolazak na ovu tradicionalnu manifestaciju u gradu na Neretvi, a sadržaj maila su objavili i na svojoj Facebook stranici.

"Poštovani gradonačelniče Stanivuković, jako nam je žao što vaš dolazak na 455.tradicionalne skokove ovim putem otkazujemo. Srebrenica je bolna rana svih nas i uvijek će biti. Na ovom mostu 11. srpnja skokom bez aplauza 'Mostari' obilježavaju Dan žalosti. Srebrenica je otvorena rana svih nas, a vaše izjave u medijima su nešto što je dodatno potreslo sve nas i ovom narodu ponovo stavilo so na otvorenu ranu", stoji u dopisu koji je Organizacioni odbor Kluba Skakača u vodu "Mostari" uputio Stanivukoviću.

U komentarima se izražava podrška ovoj odluci i skakačima, dok su pojedini upitali i zašto je Stanivuković uopće bio pozvan.

Podsjetimo, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, rekao je da je odluka Valentina Inzka, odlazećeg visokog predstavnika u BiH, da nametne dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, najveća moguća katastrofa.

''To je jedan strahovito loš potez. Iako nikad ranije nisam za njegov rad to rekao, za ovaj potez mogu reći da je kukavički. Pokazujete neku vrstu hrabrosti prije nego što odete. Mislim da je to veoma loše i može tenzije dodatno produbiti, to nikako nije dobro za Republiku Srpsku i za naš narod. Bilo koja vrsta nametanja nije dobra, da mi neko nameće mišljenje ili pogled na historiju, to je za mene pogubno i štetno. Bilo koja vrsta prisiljavanja u BiH pokazala se kao veoma loša po cijelu Bosnu i Hercegovinu'', rekao je Stanivuković jučer novinarima govoreći da ne vidi da je ta vrsta odluke, koja odmah stupa na snagu, provodiva.

''Prvi kažem da ću nastaviti imati svoje mišljenje ma kakva god cijena toga bila. Nitko me ne može strpati u zatvor, ni kazneno goniti jer određene procese gledam za svoj narod onako kako to vidim. Određene stvari u prošlosti ću vidjeti onako kako ja to vidim, onako kako sam ja učio i imam pravo na to, a ne da mi neko nekim zakonom nameće moje mišljenje i pogled na povijest'', poručio je Stanivuković.

Kopirati
Drag cursor here to close