Procesi

Optuženi za zločine u Orašju u sudnici nakon skoro dvije godine

Prethodno ročište u ovom predmetu je održano 19. veljače 2020. godine.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 12. 2021. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog proteka roka od održavanja posljednjeg ročišta i zbog promjene člana Sudskog vijeća, suđenje za zločine počinjene u Orašju krenut će iznova od veljače 2022. godine jer je novom članu Vijeća ostavljena mogućnost da se upozna s predmetom, zaključeno je na statusnoj konferenciji, objavio je BIRN.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je navela da se suđenje u ovom predmetu nije dugo odvijalo zbog pandemije i preporuka Kriznog stožera, potom njezinog bolovanja, ali i promjene člana Sudskog vijeća Halila Lagumdžije, kojeg je zamijenila sutkinja Tatjana Kosović.

“Preko 100 svjedoka smo saslušali, a prema podnesku Tužiteljstva od 14. veljače 2020., ostalo je još saslušanje tri svjedoka i ulaganje materijalnih dokaza”, kazala je sutkinja Kreho te navela da će sutkinji Kosović biti ostavljen rok da se upozna sa zapisnicima i iskazima do sada saslušanih svjedoka.

Tužitelj Milanko Kajganić je rekao da se ne protivi roku koji će biti potreban sutkinji Kosović da se upozna s predmetom, te je dodao kako je pored svjedoka planirano čitanje iskaza i saslušanje vještaka.

Obrane su navele da su im prioritet interesi njihovih branjenika, a Senka Nožica, koja brani Ivu Oršolića, rekla je da se optuženi ne protivi čitanju iskaza.

“Alternativni prijedlog je ili da ih preslušavamo zajedno ili da damo duži rok sucu da se upozna s predmetom”, kazala je Nožica.

Sutkinja Kosović je rekla kako je već počela s čitanjem iskaza i preslušavanjem snimaka u ovom predmetu, ali da joj se ostavi rok do sljedeće statusne konferencije da odluči da li bi se neki svjedoci ponovo pozivali i šta bi bilo upitno.

Prethodno ročište u ovom predmetu je održano 19. veljače 2020. godine.

Za zločine počinjene u Orašju, optuženi su, pored Ive Oršolića, i Đuro Matuzović, Marko Blažanović, Joso Nedić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, zločine su počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju, a na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Nova statusna konferencija je zakazana za 2. veljače 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close