Optužnica

Oprali 4,1, milijun KM?

Vijesti / Crna Kronika | 27. 12. 2022. u 10:52 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podignuta je optužnica protiv četiri osobe zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i pranja novca u iznosu od 4,1 milijun konvertibilnih maraka, priopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Optužnicom su obuhvaćeni optuženi: Asmir Fatić, rođen 1994. godine u Nurnbergu, Savezna Republika Njemačka, državljanin BiH, Ramiz Fatić, rođen 1954. godine u Trnovu, državljanin BiH, Hašim Kadrić, rođen 1956. godine u Palama, državljanin BiH, i Ekrem Idrizović, rođen 1952. godine u Zavidovićima, državljanin BiH.

"Optuženi se terete da su, u vremenskom razdoblju od 2015. pa do polovine 2018. godine u Sarajevu, optuženi Asmir Fatić kao organizator, a Hašim Kadrić, Ramiz Fatić i Ekrem Idrizović kao članovi grupe koja bila formirana radi činjenja krivičnog djela pranje novca, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, novac za koji su znali da je pribavljen počinjenjem krivičnog djela, primili i potom istim raspolagali i vraćali u platni promet", navedeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

priopćeno je da su u okviru predmetne grupe optuženi imali određene uloge, pa je tako prvooptuženi Fatić po osnovu prethodnog dogovora i zajedničkog plana osnovao pravno lice-poduzeće Job Solution d.o.o. kao Agenciju za posredovanje u zapošljavanju sa sjedištem u Sarajevu, koje pravno lice im je služilo isključivo radi vršenja krivičnog djela pranja novca, a ovlaštenje za raspolaganje sredstvima po računu, imali su i optuženi Fatić Ramiz i Hašim Kadrić.

Optuženi se terete da su sa više pravnih i fizičkih osoba, fiktivno naručivali izvršenje poslova, te su sa fiktivnom dokumentacijom, vršili pranje novca u ukupnom iznosu od 4.180.078,02 KM koristeći 93 pravne osobe iz oba BH entiteta, pri čemu su Asmir Fatić, Ramiz Fatić i Ekrem Idrizović u okviru grupe pronalazili i povezivali fiktivne naručioce poslova povodom kojih se kasnije prao novac. Potom su im nosili predavali na ruke gotov "opran" novac koji bi se vraćao u platni promet, zadržavajući 10 posto iznosa za sebe, pa je tako pribavljena protupravna imovinska korist grupe od najmanje 418.007,07 KM, kojom je raspolagao Asmir Fatić.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close