Krijumčarenje

Oduzeti optički nišani, tlakomjeri, slušni aparati

Ukupna vrijednost oduzete robe u operativnim aktivnostima Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, iznosi 298.500 KM.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 04. 2023. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje su na području Regionalnog centra Tuzla oduzeli veću količinu razne robe - optički nišani, tlakomjeri, mobilni telefoni, čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na 298.500 KM.

Izvršena je i provjera i kontrola prometa i porijekla roba na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju pravnog lica sa područja RC Tuzla. Tom prilikom pronađena je veća količina robe stranog porijekla - optički nišani, tlakomjeri, slušni aparati, za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija te je ista oduzeta.

Provedene su potrebne radnje i aktivnosti na suzbijanju nezakonitosti iz nadležnosti UINO i oduzeti predmeti od pravnog lica sa područja RC Tuzla. I u tom slučaju se radilo o većoj količini robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija - mobilni telefoni iPhone 14, iPhone 13, Samsung.

Ukupna vrijednost oduzete robe u operativnim aktivnostima Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, iznosi 298.500 KM, dok su za utvrđene nezakonitosti iz Zakona o carinskim prekršajima BiH, pravnim i odgovornim osobama izdani prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 21.000 KM.

U tijku poduzimanja mjera, korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS i UNODC-a.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, priopćeno je iz UNO BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close