Sastanak u Banja Luci

UNO BiH podržava ukidanje PDV-a na doniranu hranu

Magazinović je paradoksalnom ocijenio trenutnu situacija u kojoj se "kažnjavaju" oni koji doniraju hranu jer se financijski više isplati uništiti hranu nego je donirati.
Vijesti / Flash | 15. 03. 2023. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović, u utorak je u Banja Luci održao sastanak sa direktorom Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine Mirom Džakulom sa suradnicima. Tema sastanka je bila dopuna Zakona o PDV-u kojim se donacije u vidu hrane oslobađaju plaćanja poreza.

Magazinović je paradoksalnom ocijenio trenutnu situacija u kojoj se "kažnjavaju" oni koji doniraju hranu jer se financijski više isplati uništiti hranu (plaća se cca 5% od vrijednosti hrane), nego je donirati (plaća se 17% PDV-a). Procjene govore da se godišnje uništi hrana u vrijednosti od cca 130 milijuna KM.

Sugovornici su ocijenili da intervencija na zakon može rezultirati veoma pozitivnim efektima od kojih će, osim korisnika javnih kuhinja koji su prioritet, korist imati i privrednici koji danas plaćaju 17% poreza na doniranu hranu, kao i budžeti lokalnih zajednica iz kojih se u pravilu odvajaju najveća sredstva za rad javnih kuhinja. Direktor Džakula je istaknuo da Uprava za neizravno oporezivanje u potpunosti podržava ovu intervenciju na Zakon o PDV-u, te da će dati svoj neophodni doprinos u procesu promjene trenutnih pravila.

Magazinović je upoznao Džakulu sa dosadašnjim tijekom parlamentarnih aktivnosti, te samim tekstom zakona oko kojeg je i danas postignuta suglasnost. Naglasio je da je plan da potpisnici ovog zakona budu svi zainteresirani poslanici, te da je ovo pitanje na kojem se treba pokazati jedinstvo i saradnja svih političkih stranaka. Magazinović je ocijenio pozitivnim aktivnosti fondacije Mozaik koja je inicirala izmjene zakona, ali i pozitivnu reakciju zastupnika i zastupnica i iskazanu spremnost na zajednički rad.

Jedna od tema sastanka su bile i izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u čija izmjena također treba pratiti predloženu dopunu zakona i definirati transparentno provođenje procesa oslobađanja od PDV-a doniranu hranu. Direktor Džakula je zadužio svoje suradnike da u najkraćem roku pripreme dopune pravilnika kako bi po usvajanju zakona Uprava za indirektno oporezivanja bila spremna implementirati zakon osiguravajući očekivanu transparentnost i kontrolu procesa, navodi se u priopćenju iz Kluba SDP.

Kopirati
Drag cursor here to close