U bijegu

Odbjeglom Simi Stuparu potvrđeno 12 godina zatvora

"Vijeće Apelacijskog odjeljenja Suda BiH otpremilo je drugostupanjsku presudu u predmetu Simo Stupar kojom je odbijena kao neosnovana žalba braniteljice optuženog te je presuda u tom dijelu potvrđena”, priopćeno je iz Državnog suda, piše BIRN.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 12. 2021. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom je odbjeglom Simi Stuparu, nekadašnjem pripadniku rezervnog sastava vlaseničke Stanice javne sigurnosti (SJB), izrečena kazna od 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. godine na području Vlasenice.

"Vijeće Apelacijskog odjeljenja Suda BiH otpremilo je drugostupanjsku presudu u predmetu Simo Stupar kojom je odbijena kao neosnovana žalba braniteljice optuženog te je presuda u tom dijelu potvrđena”, priopćeno je iz Državnog suda, piše BIRN. 

Ubojstva, zlostavljanja 

Prvostupanjskom presudom od 11. svibnja ove godine, Stupar je proglašen krivim da je u periodu od travnja do kraja rujna 1992. godine sudjelovao u širokom i sustavnom napadu na bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice sudjelovanjem u ubojstvu, zlostavljanju civila te prisilnim nestancima.

U presudi se navodi da je Stupar 18. svibnja 1992. sudjelovao u napadu na selo Džamdžići, kojom prilikom je ubijeno pet osoba te zapaljeno više kuća i vikendica, kao i da je sudjelovao u ubojstvu civila Šabana Hurića, koji je bio invalid i kretao se uz pomoć štake, prema kojem je pucao skupa s još tri osobe.

Prema istoj presudi, u prostorijama Policijske stanice u Vlasenici u prvoj polovini lipnja 1992. sudjelovao je u premlaćivanju civila Bajre Durića, koji je tučen nogama i palicom te u nečovječnom postupanju prema S-6, koji je udaran lancima po leđima i kojem je zatim naređeno da klekne na koljena i laktove te su mu na leđima urezali krst i "četiri S", a potom sipali sol na rane.

U bijegu 

Proglašen je krivim i što je 10. srpnja 1992. sudjelovao u uhićenju i odvođenju prema Han-Pijesku Saliha i Avde Zukića, kojima se tada izgubio svaki trag, dok njihova tijela 2007. nisu ekshumirana.

Žalbu na ovu presudu je izjavila Obrana, koja je na ročištu održanom krajem listopada zatražila da Apelacijsko vijeće Suda BiH presudu preinači u oslobađajuću ili da ukine ovu odluku i održi novo suđenje, ali se Stupar na tom ročištu nije pojavio.

Sud BiH je nakon toga donio rješenje kojim se Stuparu određuje pritvor te dao nalog da se za njim raspiše međunarodna tjeralica nakon što je Granična policija dostavila Tužiteljstvu obavijest prema kojoj je Stupar 26. listopada prešao granični prelaz u Karakaju i izašao iz BiH, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Prvostupanjskom presudom su Stupar i bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Zoran Tešić zvani Koke oslobođeni krivnje po tri tačke optužnice, odnosno da su u svibnju 1992. u prostorijama policije tukli svjedokinju S-5, sudjelovali u napadu na selo Alihodžići te u odvođenju 50 mještana ovog sela u logor "Sušica", gdje su muškarci ostali, dok su žene i djeca prebačeni u Cersku, ali se Tužiteljstvo nije žalilo na ovaj dio presude te je ona postala pravomoćna. 

U odnosu na Stupara i Tešića je odbijena optužnica u tri točke, nakon što je od njih Tužiteljstvo odustalo.

Kopirati
Drag cursor here to close