Mostar

Novi slučaj džeparenja: Žena pokradena u Starom gradu

"Policija je bila, uzeli su zapisnik i kazali su nam kako se to često događa. U međuvremenu dok se to događalo još jedna žena je prijavila isti slučaj", ispričala je za Bljesak.info.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 08. 2023. u 17:20 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi slučaj džeparenja zabilježen je u petak u Starom gradu u Mostaru.

Naime, kako je za Bljesak.info ispričala opljačkana žena iz Srebrenika (identitet poznat redakciji) ukraden joj je novčanik s dokumentima i oko 500 eura i nešto konvertibilnih maraka.

U nekoliko minuta 

"Bili smo na Starom mostu i kada smo se vraćali zastali smo na jednom štandu kod nekih torbi. Tu smo kupili i muž je platio, ja sam pošla da platim, no on me pretekao i ja sam vratila novčanik u ruksak i zatvorila ga. Nakon nekih 20 metara, vidjeli smo prosjake i ja sam im htjela dati nešto sitno te sam tada shvatila da mi nema novčanika", ispričala je vidno potresena gospođa.

Ona i suprug vraćali su se s godišnjeg odmora iz Bara te su odlučili iskoristiti priliku te posjetiti Mostar.

"Policija je bila, uzeli su zapisnik i kazali su nam kako se to često događa. U međuvremenu dok se to događalo još jedna žena je prijavila isti slučaj", ispričala je za Bljesak.info. 

Odgovore o sve učestalijim slučajevima džeparenja u Mostaru potražili smo u MUP-u HNŽ, a na službene informacije još uvijek čekamo.

Podsjetimo, slučaj džeparenja zabilježen je i 1. kolovoza kada je opljačkana Jelena Raguž iz Njemačke kojoj Mostar neće ostati u lijepom sjećanju. Raguž je svoj slučaj javno iznijela te naglasila kako su ju opljačkale tri žene.

Više slučajeva 

''Kada sam došla do auta i vidjela da mi je torbica otvorena i da nema novčanika, vraćali smo se odmah nazad i pozvali policiju. Svi radnici u radnjama u Starom gradu su nam rekli da su to tri žene koje džepare. U novčaniku su bile svi moji osobni dokumenti i 2.300 eura. Istog trena kada sam vidjela da nema stvari zvala sam banku da blokira račun. One su u međuvremenu uspjele podići u tri navrata još 1.017 eura s računa'', napisala je Jelena.

Nakon što je slučaj prijavila mostarskoj policiji rekli su joj da pretpostavljaju o kome se radi i da se ne nada novcu.

''Bila sam na policiji, ispitali su me o svemu što se dogodilo. Rekli su da pretpostavljaju tko su. Navodno su žene iz Francuske i Italije, Romkinje. I da ovo nije prvi slučaj. Rekli su mi da se ne nadam ničemu što ste tiče novaca. A ako netko nađe odbačen novčanik s dokumentima da će me kontaktirati'', kazala je za Bljesak.

Jelena je ostala bez svih dokumenata, a u policiji je dobila Dokument za prelazak granice.

Veliki problem 

''Imam osjećaj da sam u nekom strašnom filmu. Ne mogu se ni vratiti za Njemačku dok mi osobna iskaznica ne bude gotova. Sada čekam novu hrvatsku osobnu da se mogu vratiti'', kazala je.

Početkom turističke sezone u svim turističkim središtima u našoj županiji poveća se broj prosjaka i džeparoša.

Džeparoši u Mostaru kao i ostalim gradovima u BiH predstavljaju naročit problem za sigurnost građana, a posebno turista. Koriste gužvu i svaki trenutak nepažnje za krađu. U najvećem broju slučajeva džeparoši rade kao tim.

Dvije ili tri osobe "pokrivaju", odnosno štite onoga tko direktno otuđuje određene stvari građanima, a naročito turistima. S toga, opreza nikada dosta.

''Ovo je bio moj prvi i zadnji posjet Mostaru. Znači ovo je prestrašno'', kazala je Jelena pitajući se ''je li moguće da policija ne može ništa uraditi, kada trgovci znaju tko su džeparoši''.

Kopirati
Drag cursor here to close