Mjesecima u pritvoru u Nizozemskoj

Nizozemski sud donio odluku, Mirza Gačanin bit će izručen BiH

Mirza Gačanin je uhićen u Nizozemskoj i tamo se nalazi već mjesecima u pritvoru
Vijesti / Crna Kronika | 16. 02. 2024. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemski sud donio je odluku da izruči Mirzu Gačanina Bosni i Hercegovini, saznaje Raport.

Radi se o rođaku šefa narkokartela Tito i Dino, Edina Gačanina.

Mirza Gačanin je uhićen u Nizozemskoj i tamo se nalazi već mjesecima u pritvoru, a njegovi odvjetnici kao alibi za neizručenje koriste priču o povezanosti bh. vlasti sa narkokartelom Edina Gačanina, uključujući i Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova.

Zbog toga navodno Mirza Gačanin strahuje za svoj život, jer kako je govorio - čim kroči u BiH bit će ubijen.

Strahuje za život

"Ubit će me u zatvoru", rekao je Mirza na suđenju, prije nego što je donesena odluka o izručenju, dok nizozemski novinari pišu kako je "emotivan" dok to govori i gleda u smjeru dvojice tužitelja koji vode postupak po zahtjevu vlasti Bosne i Hercegovine za izručenje iz 2022. godine.

"Unatoč emocijama Mirze Gačanina, dvojica policajaca su prilično klinički navodila formalne kriterije prema kojima sud mora ocjenjivati ovaj zahtjev. Napominju da je sumnja zbog koje BiH traži izručenje – trgovina oružjem – kažnjiva i u Nizozemskoj. Tu je i činjenica da u Bosni više nema smrtne kazne; da ima - to bi mogla biti prepreka za izručenje.

Sud nije povjerovao u navode

Tužitelji su tada zaključili da je BiH, kao i Nizozemska, potpisala Europski ugovor o izručenju. Dakle, prema riječima službenika, Nizozemska bi trebala pretpostaviti da će Mirza Gačanin dobiti pošteno suđenje u BiH", pišu nizozemski novinari.

Za izručenje formalno mora postojati osnovana sumnja o krivnji i sumnja mora biti vremenski i mjesno specifično formulirana. A policajci smatraju da je sve jasno u slučaju Mirze Gačanina, koji je na sudu teško kontrolirao svoje emocije.

Kao dokaz je koristio medijske članke o tobožnjoj vezi Edina Gačanina s Konakovićem, kao i navodne obavještajne podatke iz BiH. No, sud, smatra Raport u Nizozemskoj očito nije baš povjerovao u ove navode pa je ipak donio odluku o izručenju.

Kopirati
Drag cursor here to close