Otkriveno

Istraga pokazala: U katoličkom internatu zlostavljani dječaci

Otkriveno je da su učenike spolno zlostavljala tri ravnatelja škole, koji su ujedno i svećenici, kao i jedan svjetovni zaposlenik.
Vijesti / Svijet | 11. 02. 2022. u 21:32 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisnom istragom objavljenom u petak otkriveno je da su dječaci u katoličkom internatu u Njemačkoj gotovo 40 godina redovito bili izlagani fizičkom, spolnom i psihološkom zlostavljanju, prenosi Hina.

Glavne istražiteljice Claudia Bundschuh i Bettina Janssen u Trieru su izjavile da je nasilje nad učenicima u školi Albertinum u zapadnom Eifelu počelo 1949. i trajalo do zatvaranja škole 1983. godine.

Njihovo se izvješće temelji na iskazima 54 bivših polaznika internata za dječake. Otkriveno je da su učenike spolno zlostavljala tri ravnatelja škole, koji su ujedno i svećenici, kao i jedan svjetovni zaposlenik.

Žrtve nasilja opisale su da su ih zlostavljači kažnjavali šibom, povlačili za kosu i tjerali da jedu dok im ne pozli.

Iskazi o spolnom zlostavljanju uključuju neželjene dodire kao i penetraciju. Psihološko zlostavljanje odnosi se na zastrašivanje, prijetnje i dugotrajnog zatvaranja.

Trierski biskup Stephan Ackermann izjavio je da osjeća dubok stid zbog toga što su ta djeca i mladi ljudi proživjeli. Zatražio je oprost “zbog boli koja im je nanesena u crkvenoj ustanovi”.

“Ispravno je i važno” da ova mračna strana škole Albertinum postane javna i da počinitelji odgovaraju, dodao je.

Istraga je počela u listopadu 2019. i provedena je neovisno o Crkvi, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close