Optužila čovjeka da je silovao psa

Lažno prijavila muškarca da je silovao psa, pa dobila godinu i po zatvora

Jasmina Josipović iz Zenice osuđena je na kaznu zatvora od godinu i po za lažno prijavljivanje i davanje lažne izjave.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 08. 2021. u 17:56

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jasmina Josipović iz Zenice osuđena je na kaznu zatvora od godinu i po za lažno prijavljivanje i davanje lažne izjave, prenosi portal Nezavisne.com.

Optužnicu je podiglo Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, a Općinski sud u Zenici je donio presudu.

Naime, Josipovićevu optužnicom terete da je 24. kolovoza 2017. godine pozvala dežurnog operativnog Policijske postaje Crkvice u Zenici i prijavila da jedan nepoznati muškarac seksualno iskorištava pse lutalice.
 
Ona je dalje navela da je psa, koji joj je bio poznat i kojeg su svi zvali Bela, silovao taj muškarac u jednoj napuštenoj kući.

Nakon toga Josipovićeva je 25. kolovoza 2017. ponovo pozvala dežurnog policajca i prijavila da je pronašla osumnjičenog muškarca. Odvela je policijsku patrolu do stana u kojem živi K.A. i optužila ga da je silovao psa iako je znala da se to nije dogodilo.

Ona je aktivistkinja Udruženja "Šapa", a isti dan kada je navodno krivično djelo počinjeno odvela je psa Belu na pregled kod veterinara. On je u svom nalazu konstatirao da nisu ustanovljene promjene koje ukazuju da je pas zlostavljan niti seksualno, niti na bilo koji drugi način.

Takođe, inspektori su utvrdili da je Josipovićeva dala potpuno drugačiji opis osumnjičenog od K.A.

Josipovićevu dalje terete da je 31. kolovoza 2017, iako je bila upozorena da je davanje lažne izjave krivično djelo, prilikom davanja izjave za zapisnik pred istražiteljima ponovila sve što je navela prilikom prijavljivanja ovog djela.

Pojasnila je kako je identificirala K.A., iako joj je on rekao u usmenom razgovoru da se prethodnog dana nalazio na Smetovima, zbog čega je K.A. u svojstvu osumnjičenog ispitan, a postupak u konačnici okončan donošenjem naredbe o nesprovođenju istrage Kantonalnog tužiteljstva ZDK, što je sve K.A. nanijelo teške posljedice jer je putem tiska i društvenih mreža protiv njega pokrenuta medijska hajka, koji je zbog toga trpio teške uvrede i poziv zajednice na javni linč.

Kopirati
Drag cursor here to close