Strahota

Izvješće razotkrilo desetljeća zlostavljanja u londonskim domovima za djecu

“Prema djeci su se odnosili kao da su bezvrijedna” i, kako izgleda, pokazivali su “bezosjećajni nemar za ranjivu djecu koju su bili plaćeni paziti”,
Vijesti / Svijet | 27. 07. 2021. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Djelatnici britanskih socijalnih službi "izložili su ranjivu djecu" seksualnim prijestupnicima koji su se infiltrirali u dječje domove i udomiteljske obitelji s "razornim, cjeloživotnim posljedicama po žrtve", pokazalo je izvješće o desetljećima zlostavljanja djece objavljeno u utorak.

Djelatnici u londondskom okrugu Lambeth “prema djeci su se odnosili kao da su bezvrijedna” i, kako izgleda, pokazivali su “bezosjećajni nemar za ranjivu djecu koju su bili plaćeni paziti”, po nalazima Neovisne istrage o seksualnom zlostavljanju djece (IICSA).

Autori izvješća čuli su dokaze da su djeca bila silovana, izlagana nedoličnom ponašanju i seksualno zlostavljanja, no navode da su po pritužbama 705 korisnika u tri ustanove socijalne skrbi samo jednom djelatniku rukovodećih službi izrečene stegovne mjere.

Kada su se djeca žalila njihovim se izjavama u pravilu nije vjerovalo.

Izvješće procjenjuje da je broj zlostavljanih vjerojatno mnogo veći i preporučuje policiji da razmotri ima li temelja za pokretanje kriminalističke istrage slučaja dječaka koji je umro u domu 1977. godine nakon što se prethodno žalio da ga je zlostavljao jedan viši djelatnik.

John O’Brien, tajnik IICSA, rekao je da je izvješće najgore od svih 15 koliko ih je do sada IISCA sastavila.

On je rekao da “gdje god ste pogledali, našli bi propust ili više njih”.

“To je jedino izvješće na kojem sam redovno morao prekidati čitanje” zbog sadržaja.

Claire Holland, članica vijeća okruga Lambeth, u izjavi je rekla da je “vijeće bilo odgovorno za tu skrb i zaštitu ali je zakazalo, uz dalekosežne posljedice”.

“Vijeće duboko žali zbog njihovih iskustava”, poručila je, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close