29. travnja

Krajem travnja završne riječi na suđenju za Šantićevo ubojstvo

Kazao je da su kao patrola bili u zoni Gata-Bugar, gdje su imali punkt i boravili u jednoj kući.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 04. 2022. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Hamdiji Abdiću i petorici optuženih za ubojstvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać, svjedok Obrane je govorio o saznanju u vezi s njegovim nestankom.

Mirsad Felić je izjavio kako je bio pripadnik voda Vojne policije 502. brigade Petoga korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), čiji je zapovjednik bio Jasmir Topal. Kazao je da su kao patrola bili u zoni Gata-Bugar, gdje su imali punkt i boravili u jednoj kući.

''Osmoga ožujka nas trojica-četvorica smo cijelu noć proveli na Bugaru. Sa mnom je bio Mirsad Kurtović i još nekoliko vojnika'', rekao je Felić.

Na pitanje Huseina Mušića, branitelja drugooptuženog Dede Karabegovića, jesu li imali telefon i vozilo, svjedok je odgovorio da nisu.

Obrana je tražila od svjedoka da objasni što se desilo narednog dana.

''Sutradan sam otišao kući i bio sam slobodan nekoliko dana. Kad sam se vratio u kasarnu, saznao sam da je nestao general Vlado Šantić'', kazao je svjedok.

Mirsad Mešić, branitelj trećeoptuženog Jasmira Topala, pitao je svjedoka potvrđuje li da je cijelu noć bio na Bugaru i da je s njim u patroli bio i Mirsad Kurtović, što je svjedok i potvrdio.

Tužitelj Županijskog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona (USK) Amir Midžić nije imao pitanja za svjedoka, jer je, kako je objasnio, njegov iskaz u potpunosti kontradiktoran iskazu Mirsada Kurtovića, koji je prethodno svjedočio. Kurtović je, prema Midžićevom mišljenju, u detalje opisao šta se dešavalo, a što je potvrđeno iskazima drugih svjedoka.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović optuženi su da su 8. na 9. ožujak 1995. godine odveli Vladu Šantića u hotel ''Sedra'' u Cazinu, gdje je zadobio vidne povrede na glavi. Zatim je Šantić automobilom mercedes odvezen do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade. Narednog dana je odveden van zgrade u nepoznatom pravcu, a uslijed zadobivenih ozljeda podlegao je i njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 29. travanj, Tužiteljstvo će iznijeti završnu riječ, dok će završna riječ Obrane biti iznesena 20. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close