Pomilovanja

Kako 'miluje' Predsjedništvo?

Neki od pomilovanih su izašli na slobodu ranije, nekima je zatvorska kazna smanjena ili zamijenjena za uvjetnu ili novčanu kaznu.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 03. 2024. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo BiH u zadnjih pet godina nije pomilovalo nijednu osobu, objavio je Dnevni avaz navodeći kako su sve molbe jednoglasno odbijene.

U većini slučajeva, navodi Avaz, jer se radi o presudama Suda BiH, i teškim krivičnim djelima, molbe su odbijene jer su stigla i negativna mišljenja Ministarstva pravde, ali i Suda BiH.

Pomilovano 310 osuđenika

Centar za istraživačko novinarstvo objavilo je ranije kako je do kraja 2020. godine, zahvaljujući članovima Predsjedništva BiH te predsjednicima Federacije BiH i Republike Srpske, 310 osuđenika dobilo pomilovanje.

Neki od njih su izašli na slobodu ranije, nekima je zatvorska kazna smanjena ili zamijenjena za uvjetnu ili novčanu kaznu.

Pomilovanje su dobili osuđenici za: ubojstva, nasilje u obitelji, trgovinu narkoticima, razbojništvo, organiziranje otmice, navođenje na prostituciju, zloupotrebu položaja, nasilničko ponašanje, nanošenje tjelesnih ozljeda, napad na službene osobe, ugrožavanje prometa i šumsku krađu.

CIN podsjeća kako odluke o pomilovanjima, prema državnim i entitetskim propisima, mogu donijeti članovi Predsjedništva te predsjednici entiteta.

Živko Budimir najviše potpisao

''U zadnjih deset godina najveći broj odluka o pomilovanju donio je bivši predsjednik FBiH Živko Budimir. On je od sredine 2011. do studenog 2014. godine pomilovao 247 osuđenika. Među njima su i sedmerica osuđenika kojima su brisane presude. Najmanje odluka o pomilovanju – po jednu – donijeli su Željko Komšić i Nebojša Radmanović kao članovi Predsjedništva BiH'', navodi CIN u podacima do 2020. godine.

Naime, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine primilo je molbu za pomilovanje bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića, koji je početkom godine osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom nabavke respiratora u vrijeme pandemije, piše CIN.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zaprimilo dokumentaciju u kojoj se od Komisije za pomilovanje traži razmatranje molbe Fadila Novalića, potvrđeno je za Detektor.

Iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine navode kako će Povjerenstvo u zakonskom roku razmatrati upućenu molbu i dokumentaciju te će, u skladu s državnim Zakonom o pomilovanju, svoj izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje.

Ovo je zasad jedina informacija koju Ministarstvo pravde može dati za javnost, naveli su u odgovoru, te za daljnji kontakt uputili na Predsjedništvo BiH, koje nije odgovorilo na upite Detektora.

Zeleno svjetlo već upaljeno?

Apelacijsko vijeće Državnog suda krajem siječnja je potvrdilo presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protupravno stečenom imovinom i izrečena mu je novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Bivša federalna ministrica financija Jelka Miličević ovom presudom je oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Sud je ranije odbio molbe Hodžića, Solaka i Novalića za odgodu izvršenja zatvorske kazne.

Hodžić je uložio žalbu na odluku kojom mu je odbijena odgoda izvršenja kazne zatvora, priopćeno je ranije iz Državnog suda.

Prema nekim informacijama, Novalićevo pomilovanje imat će zeleno svjetlo u Predsjedništvu ako spomenuto povjerenstvo nakon razmatranja zahtjev uputi Predsjedništvu.

Kopirati
Drag cursor here to close