Kordić i Kvesić

Hercegovcima izrečena najveća kazna u predmetu za korupciju: Oglasilo se Tužiteljstvo

"Kazna u izrečenoj presudi, spada u do sada najveće kazne za koruptivna kaznena djela izrečene u predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo BiH i Sudu BiH", priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
Vijesti / Crna Kronika | 28. 11. 2023. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pravomoćne presude Suda BiH u predmetu Boris Kordić i dr. kojom su nekadašnji uposlenici Službe za poslove sa strancima (SPS) BiH, osuđeni na kazne zatvora u ukupnom trajanju od 21 godine (12,5 i 8,5 godina), kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 60 000 KM, oglasilo se Tužiteljstvo BiH pozdravljajući ovakvu presudu.

Ističu da se "samo pooštrenom kaznenom politikom, pravosudne institucije i agencije za provođenje zakona, mogu uspješno boriti protiv korupcije, te postići generalnu prevenciju na smanjenju ovih pojava u Bosni i Hercegovini, naročito kada se radi o predmetima u kojima su optuženi dužnosnici najviših institucija vlasti i ovlaštene službene osobe".

"Kazna u izrečenoj presudi, spada u do sada najveće kazne za koruptivna kaznena djela izrečene u predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo BiH i Sudu BiH", priopćeno je iz Tužiteljstva BiH, što prenosi N1.

Podsjetimo, Sud BiH donio je pravomoćnu presudu kojom su Boris Kordić i Josip Kvesić oglašeni krivim što su, u svojstvu službenih lica Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, Terenskog centra Mostar, počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja i kaznenim djelom iznuda. Sud je prvooptuženom Borisu Kordiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci.

Naime, Optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić su oglašeni krivim što su kao službene osobe u institucijama BiH, u razdoblju od listopada 2012. do ožujka 2014. godine, u sastavu grupe za organizirani kriminal, koristeći svoje službene položaje i ovlaštenja, iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana na način da su donosili nezakonite službene akte i poduzimali nezakonite službene radnje, sve kako bi prisilili strane državljane koji borave na području Bosne i Hercegovine, predstavništva stranih nevladinih organizacija registriranih na području Bosne i Hercegovine i druge pravne osobe kojima upravljaju strani državljani na području Bosne i Hercegovine da poduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine, priopćeno je iz Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close