Izvještaj o radu

Tužiteljstvu HNŽ-a teško protiv korupcije zbog policije

Ukupan broj potvrđenih optužnica u izvještajnom razdoblju je 416 optužnica…
Vijesti / Crna Kronika | 22. 11. 2023. u 11:39 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije je u prošloj godini ostvarilo 81,85 posto kolektivne norme tužiteljstva, stoji u dokumentu koji će se naći pred zastupnicima hercegovačko-neretvanske Skupštine.

U izvještaju se navodi kako je ovo Tužiteljstvo u izvještajnom razdoblju ukupno riješilo 91,22 posto godišnjeg priliva novozaprimljenih predmeta.

Dvostruko uvećanje

Između ostalog, županijsko Tužiteljstvo ističe da je, kad je u pitanju gospodarski kriminalitet, rad na ovim predmetima dodatno otežan zbog nedovoljnog broja osposobljenih policijskih istražitelja, ali i da je ''dvostruko uvećan'' broj riješenih predmeta visoke korupcije i organiziranog kriminaliteta.

''U izvještajnom razdoblju u tužiteljstvu je ukupno riješeno 136 prijava, i to: 43 prijave u predmetima korupcije (KTK), 1 prijava u predmetima organiziranog kriminala (KTO), 84 prijave u predmetima gospodarskog kriminala (KTP0), prijava u predmetima visoke korupcije (KTKV i KTOV)'', navedeno je.

Dodaje se kako je od toga riješeno ukupno 57 istraga, i to: 16 istraga u predmetima korupcije (KTK), 1 istraga u predmetima organiziranog kriminala (KTO), 37 istraga u predmetima gospodarskog kriminala (KTP0) i 3 istrage u predmetima visoke korupcije (KTKV i KTOV). Podignuto je ukupno 21 optužnica, i to: 10 u predmetima korupcije (KTK), 8 u predmetima gospodarskog kriminala (KTP0) i 3 u predmetima visoke korupcije (KTKV i KTOV).

Skoro 2 milijuna od kriminala

Na kraju izvještajnog razdoblja ostalo je neriješeno 86 prijava, i to: 24 prijave u predmetima korupcije (KTK) i 62 prijave u predmetima gospodarskog kriminala (KTP0), te neriješenih 50 istraga, i to: 18 istraga u predmetima korupcije (KTK), 2 istrage u predmetu organiziranog kriminala (KTO), 24 istraga u predmetima gospodarskog kriminala (KTP0) i 6 istraga u predmetima visoke korupcije (KTKV).

Navedeno je i kako su na prijedlog tužitelja podneseni uz optužnicu prijedlozi za trajno oduzimanje imovinske koristi od 1,7 milijuna KM

''U predmetima općeg kriminaliteta podignute su 395 optužnice, 2 optužnice su podignute u predmetima ratnih zločina, dok je u predmetima korupcije, organiziranog i gospodarskog kriminaliteta podignuto ukupno 21 optužnica, od toga 3 optužnice u predmetima Visoke korupcije gdje je predloženo trajno oduzimanje ukupno 1.722.955,76 KM'', navodi se.

U ovom izvještajnom razdoblju tužiteljstvo je podiglo 417 optužnica, dok iz prethodnog razdoblja nije bilo potvrđeno 39 optužnica, tako da je ukupan broj optužnica u izvještajnom razdoblju pred sudovima bio 456.

348 neriješenih prijava

Ukupan broj potvrđenih optužnica u izvještajnom razdoblju je 416 optužnica, dok do kraja izvještajnog razdoblja nije odlučio o potvrđivanju 40 optužnica, a iz razloga što su podignute krajem 2022. godine.

Na kraju ovog izvještajnog razdoblja u ovom tužiteljstvu je bilo ukupno 348 neriješenih prijava i to: 8 prijava koje su starije od 4 godine (u tri predmeta su raspisane potjernice), 3 prijave stare 3 do 4 godine, 22 prijave stare od 2 do 3 godine, 94 prijave stare od 1 do 2 godine i 221 prijava koje su zaprimljene u 2022. godini, a ostale su neriješene na kraju godine.

Na kraju ovog izvještajnog razdoblja u ovom tužiteljstvu je bilo ukupno 18 neriješenih istraga koje traju duže od 5 godina (od toga 16 potjernica), 2 predmeta u kojima istraga traje od 4 do 5 godina, 3 predmeta u kojima istraga traje 3 do 4 godine, 11 predmeta u kojima istraga traje od 2 do 3 godine, 13 predmeta u kojima istraga traje.

Opet problem s opremom

U ovom Tužiteljstvu proračunom za 2022. godinu za nabavku opreme bilo je osigurano 20.000,00 KM.

''Ova sredstva su iskorištena za nabavku dva kopir aparata, terminala za evidenciju radnog vremena, pet kompjutera i pet printera. Za nabavku druge opreme nije bilo novca, pa ponovno ističemo da već godinama u ovom Tu2iteljstvu nije nabavljana informatička oprema iz domaćih sredstava. Opremu koju posjedujemo je najvećim dijelom iz donacija USAID-a, OSCE-a i drugih projekata Međunarodne zajednice. Tužiteljstvo je, zahvaljujući pomoći i donacijama VSTV BiH i stranim donatorima opremljeno informatičkom opremom, uz napomenu da je velika količina informatičke opreme poprilično zastarjela i konstantno se kvari, te zahtijeva i povećana sredstva za održavanje informatičkog sustava i opreme, s napomenom da je informatičku opremu što prije potrebno obnoviti, te je u tom cilju predloženo Ministarstvu da se ide na sukcesivno obnavljanje informatičke opreme u narednom razdoblju, te da se za to osiguraju sredstva'', navedeno je.

U izvještaju se navodi da je Tužiteljstvo je također za svoje potrebe ''imalo veliko razumijevanje Skupštine HNŽ, koja je jednoglasno usvojila zaključak da se zadužuje Vlada HNŽ da materijalno i financijski pomogne u popuni kadrovima kao i materijalno-tehničkim sredstvima sukladno planu potreba koji će sačiniti Glavni tužitelj, kao i korektnu suradnju sa resornim ministarstvo i Vladom HNŽ''.

''No, unatoč zaključku skupštine u 2022. godini nije došlo do realizacije gore navedenog, a Vlada HNŽ je odobrila prijem svega 2 stručna suradnika od 6 potrebnih i postupak prijema će biti proveden tijekom 2023. godine'', navedeno je u izvješću o radu Tužiteljstva HNŽ-a za 2022. godinu.

Kažu i kako je ''pozitivno istaknuti da je jedan tužitelj u odjelu općeg kriminaliteta podigao 71 optužnicu''.

Kopirati
Drag cursor here to close