Gačić je mogao na liječenje tek nakon trećeg ubojstva?!
Gačić je ''energično odbijao'' podršku u eventualnom liječenju ''tvrdeći da je oduvijek bio zdrav, i fizički i mentalno''.

Gačić je mogao na liječenje tek nakon trećeg ubojstva?!

Vijesti / Crna Kronika | 07. 02. 2019. u 10:26 Bljesak.info / B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bilo je evidentno da je riječ o visoko rizičnoj osobi, primarno u sigurnosnom smislu'', kažu za Bljesak.info iz JU Centar za socijalni rad iz Banja Luke upitani da prokomentiraju pismo koje je ravnatelj zatvora u Bihaću uputio institucijama uoči puštanja na slobodu Edina Gačića ubojice za kojim već četiri dana traga hercegovačka policija.

Gačić je, kažu iz Centra, ''energično odbijao'' podršku u eventualnom liječenju ''tvrdeći da je oduvijek bio zdrav, i fizički i mentalno''. No, navodi kako za njega nije bilo mjesta u psihijatrijskoj klinici u Banja Luci a da su nadležni zaključili kako na novo liječenje u Federaciji BiH može biti naloženo tek nakon počinjenja novog krivičnog djela!

Imenovan stručni tim

Naime, na adrese centara za socijalni rad u Sanskom Mostu i u Banja Luci, te na adrese policijskih agencija u RS-u i Federaciji BiH, a u skladu s odredbama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija FBIH, dana 6. srpnja 2017. godine KPZ Bihać je poslao pismo u kojem institucije obavještava da se osuđeni Edin Gačić, s mjestom prebivališta u Banjaluci, otpušta sa izdržavanja zatvorske kazne, 27. srpnja iste godine.

U dopisu su, kako nam kažu iz Centra sa socijalni rad, navedeni kratki anamnestiči podaci, s posebnim osvrtom na njegovu prethodnu kriminalnu aktivnost i stanje mentalnog zdravlja. 

''Shodno tome, Centar je imenovao stručni tim koji je istog dana pokrenuo niz inicijativa, usmenih i pismenih, prema Ministarstvu unutarnjih poslova i Klinici za psihijatriju. U skladu sa odgovorom nadležnog psihijatra u kojem se navodi da 'Klinika za psihijatriju Banja Luka nema uvjeta za liječenje ovakvih osoba'. Jedina ustanova na području BiH koja se bavi tretmanom ovakvih osoba je Zavod za forenzičku psihijatriju u Sokocu'', već sutradan smo poduzeli nove aktivnosti'', kažu iz Centra za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Kuća Eldina Gačića

Zbog toga je, kako nam je pojašnjeno, održan sastanak sa službenicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva pravde RS što je rezultirao zaključkom da se inicira Gačićev nastavak liječenja u Sokocu.

U Sokolac mogao tek nakon novog ubojstva?

''Budući da je tada, Edin još uvijek bio na izdržavanju kazne, u korespondenciji s Federalnim ministarstvom pravde smo dobili odgovor da je upućivanje na liječenje u Sokolac, isključivo u nadležnosti sudova'', rekli su  i dodali kako to znači da bi na liječenje mogao biti upućen tek nakon počinjenog novog krivičnog djela.

''Nakon svega što je poduzeto, evidentna je bila činjenica da se bez 'novog događaja' neće nastaviti Edinovo liječenje, iako je to bilo nužno i prijeko potrebno. U dopisu KPZ Bihać je između ostalo naznačeno da je svojevremeno pobjegao iz zatvorenog 'odjela forenzike' u koji ni nakon uhićenja nije vraćen. Jasan odgovor na pitanje 'zbog čega?', nismo dobili. Traženu medicinsku dokumentaciju o stanju njegovog mentalnog zdravlja također nismo dobili, pod isprikom da oni to ne dostavljaju'', navode iz Centra.

I Centar javne bezbjednosti Banja Luka nam je potvrdio da je zaprimio pismo Kazneno popravnog zavoda Bihać te da su nakon toga ''poduzete su odgovarajuće mjere i radnje na stvaranju sigurnog okruženja po mjestu boravka i kretanja osobe na području Banja Luke i Republike Srpske''. No, Gačić, tijekom boravka u Banja Luci nije imao nikakvih ispada zbog kojih bi policija reagirala.

Korektna suradnja s policijom

Mirna Miljanović, načelnica Odjel za odnose s javnošću Centra javne bezbjednosti, potvrdila je za Bljesak.info da je Gačić putem Centra za socijalni rad Republike Srpske uključen u program resocijalizacije, te je putem tog Centra određeno vrijeme radio poslove od kojih je primao naknadu.

''Tijekom njegovog boravka u Banja Luci nisu evidentirani sigurnosno zanimljivi incidenti počinjeni od strane E.G., i isti je ispoljavao dosta korektnu suradnju s policijskim službenicima'', rekla je Miljanović naglasivši kako je početkom svibnja prošle godine Gačić prodao svoj stan u Banja Luci, nakon čega se odselio.

Iz banjalučkog centra rekli su nam kako je Gačić u Banja Luku došao 26. srpnja 2017. te da je u pratnji policije i stručnog radnika Centra došao na prvi razgovor, od kada je i započet intenzivan rad s njim.

''Tretiran je kao sve ostale slobodne osobe, koje su izašle sa izdržavanja zatvorske kazne, prema odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti. U podršci Centra je bio do prosinca 2017. godine, za koje vrijeme je bio korisnik mnogih naših usluga i prava: od zbrinjavanja, gotovo svakodnevnog savjetodavnog rada, jednokratnih novčanih pomoći, pomoći u hrani do podrške u adaptaciji i integraciji u sredinu u koju se vratio'', rekli su.

Odbijao liječenje

Kažu kako je to podrazumijevalo izravan rad s njim, njegovim srodnicima i susjedima, kao i iznalaženje mogućnosti uključivanja u neki društveno koristan rad.

Foto: Bljesak.info / U potragu su se uključili i specijalci

''U pogledu toga, imali smo razumijevanje od strane jedne od gradskih NVO u kojoj je volontirao oko tri mjeseca. Imao je i podršku u pravcu povrata svoje predratne imovine, te je u razdoblju dok je boravio u Banja Luci vratio obiteljski stan'', kažu iz Centra.

Ističe kako su mu tijekom prvih razgovora predočene nadležnosti Centra i objektivne mogućnosti s kojima raspolažu, što je on bez pogovora i s razumijevanjem prihvatio.

''Naročito mu je istaknuta mogućnost pružanja podrške u eventualnom liječenju, što je on energično odbijao, tvrdeći da je oduvijek bio zdrav, i fizički i mentalno. Posljednji mjesec dana nam se obraćao rjeđe, jednom tjedno, a i kad bi došao djelovao je zadovoljno, naglašavajući da je prilično samostalan u svakom smislu. Nakon prodaje stana, predočio nam je svoje planove o selidbi i zahvalio se na 'profesionalnom odnosu i ukazanoj pomoći''', kažu iz Centra.

Direktor KPZ Bihać, Edham Veladžić, za Bljesak.info kaže kako su pismo poslali shodno zakonima, smatrajući da je to potrebno zbog toga o kakvom je zatvoreniku riječ.

Obveza liječenja završila izlaskom iz zatvora

Podsjećamo, Veladžić je u pismu naveo kako je Gačić u takvom stanju da će vrlo vjerojatno počiniti novi zločin. Trostruki ubojica, koji je nakon suborca i majke u ponedjeljak ubio čovjeka u Konjicu, zadnjih je nekoliko mjeseci skoro dvadesetogodišnje kazne odslužio u Bihaću.

Veladžić kaže kako institucije, kojima je poslao pismo, nisu dužne obavijestiti zatvor o poduzetim aktivnostima. Kaže kako je pismo, koje se pojavilo u javnosti, nije trebalo objaviti javno budući da u njemu ima podataka koji su trebali ostati povjerljivi i dostupni samo nadležnim institucijama. Napominje i kako je obveza psihijatrijskog liječenja, koja mu je određena presudama, završila onoga dana kad je pušten na slobodu. A na slobodu je pušten, nakon potpunog izdržavanja kazne.

Napominje kako je Gačić, nakon drugog ubojstva, dobio jedinstvenu kaznu te da nije imao pomilovanje niti uvjetnog otpusta niti je više imao pravo na slobodne vikende nakon ubojstva majke.

Gačić je, podsjećamo, 4. veljače kod Konjica ubio trgovca, usmrtivši ga vatrenim oružjem nakon čega ga je izbo. Od tada je u bijegu, a MUP Hercegovačko-neretvanske županije za njim od tada traga.

Kopirati
Drag cursor here to close