Bakterije

Formiran predmet protiv Skočibušića zbog flaširanih voda?

Predmet je formiran zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela - zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, te proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih životnih namirnica.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 08. 2023. u 18:13 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije formiralo je predmet protiv direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniše Skočibušića i još nekoliko osoba iz ovog zavoda, kao i neimenovanih proizvođača flaširanih voda, potvrđeno je Federalnoj televiziji.

Ajanovićeva prijava

Predmet je formiran zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela - zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, te proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih životnih namirnica.

Krivičnu prijavu protiv Skočibušića i ostalih podnio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović jer je u flaširanim vodama za piće utvrđeno da su bakteriološki neispravne i da sadrže fekalne materije.

Ajanović je 14. prosinca 2022. godine objavio kako je iz spomenutog tužiteljstva dobio obavijest u kojoj se navodi, između ostalog "...kako iz krivične prijave proizlazi da su prijavljeni Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i druge odgovorne osobe ovog Zavoda, te obzirom na krivična djela koja su prijavljena, očito je da su radnje izvršenja poduzimane u sjedištu Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Mostaru odnosno na području mjesne nadležnosti Kantonalnog tužiteljstva HNŽ Mostar, navedena krivična prijava je dana 7.12.2022. godine dostavljena Kantonalnom Tužiteljstvu HNK Mostar, kao stvarno i mjesno nadležnom Tužiteljstvu''.

Sedam flaširanih voda

Ranije je objavljeno da je u krivičnoj prijavi navedeno kako je ova stranka još 18. 11. 2022. godine dostavila zahtjev Zavodu za javno zdravstvo FBiH da se neispravna voda povuče sa tržišta i objavi tko su proizvođači sedam flaširanih voda za koje je utvrđeno da su bakteriološki neispravne, kako bi se spriječilo dalje ugrožavanje zdravlja građana konzumiranjem zagađene vode, a skrivanje proizvođača neispravne vode dodatno ugrožava zdravlje građana.

Naime, od sedam voda koje, prema rezultatima monitoringa Zavoda za javno zdravstvo sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne u prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, a naknadno je objavljeno kako je rok upotrebe šest spornih voda istekao je najkasnije do rujna 2022. godine, dok je za jednu vodu rok upotrebe istekao 17. studenog 2022. godine.

Žaljenje

U zajedničkom priopćenju Agencije za sigurnost hrane BiH i Federalne uprave za inspekcijske poslove od 20. prosinca prošle godine navodi se kako je ''Informacija Zavoda za javno zdravstvo FBiH sačinjena 18. listopada 2022. godine, a zaprimljena u FUZIP 25. listopada 2022. godine, kada je proslijeđena nadležnim ministarstvima zdravstva, te županijskim, gradskim i općinskim inspekcijskim organima na nadležno postupanje''.

''S obzirom na to da se radi o pitanju od iznimnog javnozdravstvenog interesa, izražavamo žaljenje što o saznanjima Zavoda za javno zdravstvo FBiH o eventualnoj neusklađenosti flaširane vode nismo bili blagovremeno informirani, što je onemogućilo hitno poduzimanje mjera zaštite zdravlja i interesa potrošača na temelju rezultata monitoringa, koji je proveo Zavod za javno zdravstvo'', objavile su ove dvije institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close