Zločin

Dusina: 30 godina...

Vijesti / Crna Kronika | 26. 01. 2023. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je 30 godina od strašnog zločina u selu Dusina kod Zenice, kada su pripadnici 7. Muslimanske brigade, u sklopu Armije BiH, ubili 10 civila, devet Hrvata i Srbina, među kojima i pet članova obitelji Kegelj.

Video: U selu Dusina kod Zenice obilježena je 30. godišnjica stradanja devetero Hrvata i jednog Srbina

Godine 2015. na 11 godina zatvora osuđen je jedan od ubojica Vehid Subotić, no za zločin, od nalogodavaca, nitko nije odgovarao.

''Ovo je jedno od prvih stradanja Hrvata u ovoj regiji i na žalost dogodili su se ovdje gnjusni zločini, na svirep način. Imao sam nesreću da sam bio prisutan u Busovači poslije razmjene tijela i bili su u strašnom stanju'', prisjeća se Ljuban Grubešić, bivši pripadnik HVO-a.

Za zločin u Dusini ratne 1993. godine tereti se 7. muslimanska brigada koja je bila u sastavu 3. korpusa Armije RBiH. Oni su 26. siječnja napali i opkolili selo Dusinu, koje je bilo enklava u bošnjačkom okruženju. Zarobili su pripadnike HVO-a i blizu 40 civila, a nakon zauzimanja sela pobili su 10 zarobljenih civila. Riječ je o 9 Hrvata i jednom Srbinu koji se sakrio sa suprugom u Dusinu.

Kopirati
Drag cursor here to close