Velike pare

Inspektori snimljeni dok su primali 20.000 KM mita

Označeni novac je prilikom uhićenja kasnije pronađen kod prvoosumnjičenog Grujića.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 03. 2021. u 18:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja pred Okružnim sudom u Banjaluci, inspektorima Policijske uprave Nenadu Grujiću i Jeleni Florijan, koji se terete za traženje i primanje mita, Okružno javno tužiteljstvo je predočilo video-snimke na kojima se vidi primopredaja 20.000 konvertibilnih maraka (KM).

Nenad Grujić i Jelena Florijan optužnicom se terete da su, u svojstvu policijskih službenika raspoređenih na mjesto inspektora u Policijskoj upravi Banjaluka, zahtijevali i uzeli mito od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u ovom gradu, nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu “koji će lakše pasti na Tužiteljstvu”.

Tužitelj Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužiteljstva Goran Glamočanin je Sudu predočio i kao dokaze dostavio dva videa snimljena u akciji praćenja i tajnog snimanja optuženih inspektora, urađene 18. veljače 2020. godine po naredbi suca za prethodni postupak.

Tajno snimanje je u dogovoru sa Tužiteljstvom izvršio Branislav Vidić. Na prvom snimku se vidi kako Vidić ulazi u parkirano vozilo u kojem sjedi inspektor Grujić, kojem Vidić govori da je donio 20.000 maraka prema ranijem dogovoru, a da ne zna da li će u narednih nekoliko dana uspjeti da osigura još 10.000 KM. Na snimku se ne vidi novac, a prema navodima iz optužnice, riječ je o označenim novčanicama u apoenima od 100 KM.

Označeni novac je prilikom uhićenja kasnije pronađen kod prvoosumnjičenog Grujića.

Prema pisanju medija iz Banja Luke, Vidić je na Sudu u studenom prošle godine rekao da su mu inspektori tražili prvo 20.000, a zatim 30.000 maraka, koje će podijeliti načelnicima i tužitelju, a da će on za uzvrat “dobiti izmišljeno krivično djelo”.

Na drugom videu koji je snimljen, prema navodima Tužiteljstva, istog jutra, nešto kasnije, u prostorijama banjalučke Policijske uprave vidi se inspektorka Jelena Florijan, kojoj Vidić u nekoliko navrata govori da je sve riješio i da je dao 20.000 maraka, kao i da očekuje da sve bude u redu. Inspektorica Florijan je, prema snimku, sačinila zapisnik o ispitivanju Branislava Vidića u nekoliko navrata sugerirajući mu šta bi po njega bilo dobro da kaže.

Obrane Nenada Grujića i Jelene Florijan prigovorile su na videe, sporeći zakonitost pribavljanja dokaza. Obrane tvrde da Tužiteljstvo nakon provedene akcije nije obavijestilo nadležni sud koji je izdao naredbu. Prigovor su Obrane uložile i na autentičnost snimka, s obzirom da je materijal, kako tvrde, dugo bio deponiran u policiji, odnosno kod tužitelja, i da je sastavljen iz nekoliko dijelova.

Obrana je prigovorila i na činjenicu da je direktor Srednjoškolskog doma inspektore prijavio 13. veljače, a da je samo dan kasnije donesena naradba o provođenju posebnih istražnih radnji.

Sudac Branimir Jukić nije prihvatio prigovore i video-snimci su uvedeni u dokaze.

“Tužiteljstvo je dostavilo Sudu izvještaj o učinjenim istražnim radnjama, a meni nije poznato da je sudija za prethodni postupak prigovarao bilo čemu”, rekao je u sudnici tužitelj Glamočanin.

Tužiteljstvo je Sudu predočilo različite zapisnike i izvještaje sačinjene u Policijskoj upravi Banja Luka koji, prema njima, dokazuju da su inspektori Jelena Florijan i Nenad Grujić radili na istrazi protiv Branislava Vidića, direktora Javne ustanove Srednjoškolski dom Banja Luka, po anonimnoj prijavi da se u toj ustanovi događaju nezakonite radnje u kontinuitetu.

Kao dokaz su predočene i SMS poruke između inspektora, u kojima Florijan upozorava Grujića na oprez pri komunikaciji “jer uprava za terorizam sve može da pročita”.

Sud je prihvatio predočene dokaze iako su Obrane prigovorile na vještaka računara i mobilnih telefona.

Florijan i Grujić su uhapšeni 18. veljače 2020. godine, nakon što je protiv njih prijavu podnio Branislav Vidić. Izjasnili su se da nisu krivi i brane se sa slobode.

Nastavak suđenja je 19. ožujka, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close