Listopad 2011.

Detalji slučaja Vidić: Zemljište prodano firmi prije nego je postojala!?

''… više od sedam godina nakon izvještaja FUP-a i 12 godina od početka realizacije 'biznis plana' prodaje gradskog zemljišta, inače inertno Tužiteljstvo HNŽ, podiže optužnicu…''
Vijesti / Crna Kronika | 17. 01. 2024. u 13:07 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izreka da je pravda spora dobija puni smisao ovih dana u Čapljini'', objavio je portal Žurnal komentirajući podizanje optužnice protiv gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića i njegovog pomoćnika za geodetske i imovinsko pravne poslove Darka Šimovića.

Slučaj star 12 godina

Oni se terete da su firmi 'Neretva energija' iz Čapljine nezakonito dali na korištenje, a potom i prodali zemljište površine 143.159 četvornih metara na području Čapljine, te time omogućili nezakonito stjecanje milijunske koristi kupcu.

Amarildo Gutić, novinar Žurnala, navodi kako je optužnica ''samo stepenica u konačnoj izreci pravde, no vrijedi podsjetiti na detalje ovog slučaja starog više od 12 godina i koji je samo za Tužiteljstvo HNŽ-a toliko kompliciran''.

Tako navodi da krajem listopada 2011. godine tadašnje Općinsko vijeće Čapljine, uz protivljenje dva vijećnika HDZ-a 1990, odobrava firmi 'Neretva energija' općinskog zemljišta po cijeni od samo 1 KM po četvornom metru.

''Naravno, većinu u vijeću ima HDZ BiH, a Smiljan Vidić je neprikosnoveni autoritet kada su u pitanju svi politički i poslovni potezi na području Čapljine, gotovo kao da ih je izgovorio Dragan Čović'', navodi Gutić u tekstu dodajući kako je zauzvrat 'Neretva energija' obećala izgradnju solarne elektrane i zapošljavanje 60 do 80 radnika u pripremi, te 30 stalno zaposlenih po okončanju projekta.

Firma nije postojala

''Već tada se osim bagatelne cijene ukazao jedan problem. U trenutku donošenja odluke vijeća ova firma zvanično nije ni postojala! U registru će se ukazati tek tri mjeseca kasnije, 20. siječnja 2012. Potpisnik ovih redova tada je uzalud tražio sjedište ove firme. Adresa iz registra bila je nesumnjivo fiktivna, no fiktivna nije bila lokacija zemljišta, tik uz tada planirani novi put prema Neumu i Dubrovniku. Godinama poslije, od elektrane ni traga, ali je zemljištu vrijednost naravno porasla'', piše Gutić.

Dodaje kako početkom 2015. godine 'Neretva energija', uz pomoć Vidića i Šimovića, postaje i u ''papirima'' vlasnik zemljišta, procijenjenog tada na vrijednost od milijun maraka dok je Gradu Čapljina ono plaćeno 143.159 maraka!

''Konačno, 2016. godine istragu o ovom poslovnom angažmanu na račun grada Čapljine, završava i Federalna uprava policije, koja Tužiteljstvu HNŽ dostavlja dva izvještaja o krivičnim djelima organiziranog kriminala i pranja novca protiv navedenih Vidića i Šimovića, te Vlade Vasilja, direktora u suosnivača 'Neretva energije''', navodi se u Žurnalovom tekstu.

Vidić se branio političkim napadom

Portal podsjeća i na izjave čapljinskog gradonačelnika koji je sve nazvao političkom igrom.

''FUP može pisati šta god hoće i nije nepoznanica da se takve stvari koriste kada se nekoga želi dezavuirati. Jasno je da je namjera politički obračun, to stoji od travnja prošle godine i sada se pojavljuje na nekim portalima'', izjavio je tada Vidić smještajući prijavu u predizborni kontekst.

Žurnal navodi da je, prema podacima web servisa katastar.ba kojim upravlja Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, sadašnji vlasnik spornog zemljišta firma 'Graditeljstvo' iz Čapljine, no nije poznato jesu li oni to kupili od 'Neretva energije'.

''U svakom slučaju, više od sedam godina nakon izvještaja FUP-a i 12 godina od početka realizacije 'biznis plana' prodaje gradskog zemljišta, inače inertno Tužiteljstvo HNŽ, naročito kada su kadrovi HDZ-a u pitanju, podiže optužnicu. Istina, nema govora o krivičnim djelima organiziranog kriminala i pranja novca navedenih u FUP-ovom izvještaju, sve je svedeno na zloupotrebu položaja. Ipak, za promjenu, tužiteljstvo je u optužnici predložilo da se osumnjičenima izrekne mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti i dužnosti jer postoji opasnost da bi takvo obavljanje moglo poticajno djelovati da počine novo kazneno djelo. Na neki način s pravom to potražuju, jer se upravo posljednjih mjeseci u Čapljini odvija, nazovimo ga čudan slijed dešavanja oko dodjele zemljišta za solarne elektrane, no ovog puta u pozadini su neki drugi 'kontroverzni biznismeni' kojima je gradonačelnik Vidić moguće štošta obećao, no sada baš i nije u mogućnosti im pogodovati, po sustavu iz davne 2011. godine'', zaključuje u tekstu Gutić.

Potres s natječajem i šutnja medija

Naime, od kraja studenog traje zavrzlama oko javnog natječaja za lokacije na kojima bi se gradile solarne elektrane na području Čapljine gdje lokalni mediji nisu ni objavili vijest da je podignuta optužnica protiv njihova gradonačelnika.

Tako je poziv raspisan 29. studenog, da bi se poništio 15. prosinca. Potom je raspisan ponovno 21. prosinca da bi se poništio šest dana kasnije. Onda je ponovno raspisan 29. prosinca.

Ovaj natječaj, čiji su rezultati još nepoznati jer su se ponude ''otvarale'' 16. siječnja, pratile su brojne pritužbe investitora koji su se željeli prijaviti ali zbog rokova navedenih u pozivu to je bilo nemoguće. Stoga su se izrazile otvorene sumnje u pogodovanje onima koji su spremni za javni poziv.

S druge strane, Tužiteljstvo HNŽ-a, u svojem izvješću o radu u 2022. godini, objavilo je kako je na predmetima gospodarskog kriminala rad ''dodatno otežan zbog nedovoljnog broja osposobljenih policijskih istražitelja, ali i da je ''dvostruko uvećan'' broj riješenih predmeta visoke korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Što radi tužiteljstvio?

U 2022. godini, prema tom izvješću, riješena je jedna prijava u predmetima visoke korupcije.

No, na kraju godine, navodi se u izvještaju, ostalo je neriješeno 86 prijava, i to: 24 prijave u predmetima korupcije (KTK) i 62 prijave u predmetima gospodarskog kriminala (KTP0), te neriješenih 50 istraga, i to: 18 istraga u predmetima korupcije (KTK), 2 istrage u predmetu organiziranog kriminala (KTO), 24 istraga u predmetima gospodarskog kriminala (KTP0) i 6 istraga u predmetima visoke korupcije (KTKV).

Navedeno je i kako su na prijedlog tužitelja podneseni uz optužnicu prijedlozi za trajno oduzimanje imovinske koristi od 1,7 milijuna KM.

''U predmetima općeg kriminaliteta podignute su 395 optužnice, 2 optužnice su podignute u predmetima ratnih zločina, dok je u predmetima korupcije, organiziranog i gospodarskog kriminaliteta podignuto ukupno 21 optužnica, od toga 3 optužnice u predmetima Visoke korupcije gdje je predloženo trajno oduzimanje ukupno 1.722.955,76 KM'', navodi se u izvješću o radu Tužiteljstva HNŽ-a za 2022. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close