Nadležnosti

Borba među entitetima preko dana žalosti

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, kaže kako treba pitati Vladu Federacije…
Vijesti / Politika | 14. 08. 2023. u 14:22 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, istaknuo je kako ''srpski ministri u Vijeću ministara nisu bili protiv proglašavanja dana žalosti zbog tragedije u Gradačcu, kako to pojedini federalni mediji pokušavaju predstaviti''.

Ustavne nadležnosti

"Naš stav je bio da se ovo pitanje regulira u skladu s ustavnim nadležnostima, koje su u konkretnom slučaju primarno na vladama Republike Srpske i Federacije BiH. Vlada Republike Srpske je već proglasila 16. kolovoza za dan žalosti zbog tragedije u Gradačcu. Vlade Tuzlanskog kantona i Brčko Distrikta također", naveo je Košarac u objavi na Instagramu.

Rekao je kako ne zna zašto Vlada Federacije BiH to nije uradila, te da ona treba odgovoriti na ovo pitanje.

"Potrebna je odluka Vlade FBiH i bilo bi korisnije da kolege iz Vijeća ministara na to usmjere politički kapacitet i autoritet. Iskreno dijelimo bol i suosjećamo s obiteljima žrtava monstruoznog zločina u Gradačcu. Nikome ne treba politizacija", objavio je Košarac.

Naime, telefonska sjednica Vijeća ministara održana je danas s početkom u 9:30 sati, a ministri su imali rok do 12 sati da se izjasne o proglašenju dana žalosti protiv čega su bili Nenad Nešić i Staša Košarac.

Pozadina

Vijeće ministara službeno je priopćilo kako ''na 8. izvanrednoj telefonskoj sjednici nije imalo potreban kvorum za odlučivanje, na kojoj je trebao biti razmatran Prijedlog odluke o proglašenju 16. 8. 2023. godine danom žalosti u Bosni i Hercegovini zbog tragedije u Gradačcu''.

Agencija Hina pak piše kako se ''pozadina ovakve odluke može iščitati u aktualnoj političkoj situaciji u BiH, gdje je Tužiteljstvo BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podignulo optužnicu zbog kaznenog djela neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice''.

''Po svemu sudeći, članovi Vijeća ministara iz Republike Srpske dobili su direktivu spustiti odluku o danu žalosti na entitetsku razinu, kako bi pokazali da entiteti u BiH mogu samostalno donositi odluke i tako se nasmijali u lice centralnoj vlasti u Sarajevu'', navodi Hina.

Nermin Sulejmanović iz Gradačca u petak, 11. kolovza, iz pištolja je ubio bivšu suprugu Nizamu Hećimović u prisustvu njihove kćerke i to uživo prenosio na društvenoj mreži Instagram.

Potom je na različitim lokacijama u Gradačcu ubio dva muškarca, te ranio policajca, muškarca i ženu. Sulejmanović je nakon toga izvršio samoubojstvo.

U Gradačcu je proglašena trodnevna žalost.

U Federaciji BiH u srijedu dan žalosti

Vlada FBiH donijela Odluku da se Dan žalosti proglasi isti dan kad i u drugom entitetu kako bi se poštovanje ubijenima odalo isti dan na teritoriji cijele BiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ponedjeljak je na hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH donesena Odluka o proglašenju srijede, 16. kolovoza 2023. godine Danom žalosti u Federaciji BiH zbog trostrukog ubojstva i ranjavanja isto toliko ljudi u Gradačcu.

Naime, kako je priopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada FBiH čekala je Odluku Vijeća ministara BiH o proglašenju Dana žalosti, a kako je izostalo usvajanje ove inicijative na Vijeću ministara sazvana je hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj je usvojena Odluka o proglašenju dana žalosti u Federaciji.

Vlada FBIH vodila se time da se Dan žalosti obilježi na teritoriji cijele države isti dan, a obzirom da je Republika Srpska za Dan žalosti proglasila srijedu, odlučeno je da Dan žalosti u FBiH također bude u srijedu. Na taj način, unatoč ne proglašavanju Dana žalosti na razini države, isti će biti obilježen na teritoriji oba entiteta u srijedu, 16. kolovoza 2023. godine.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine. Tradicionalno, mediji Dan žalosti ispoštuju prilagođavanjem svojih programskih šema u skladu s prilikom, a na javnim mjestima dozvoljeno je organiziranje i održavanje kulturno-zabavnih programa, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Kopirati
Drag cursor here to close