Doboj

Časnik Armije BiH prijavljen zbog granatiranja civila  

Bivši visokopozicionirani časnik Armije BiH osumnjičen je da je postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti osoba za vrijeme rata.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 12. 2017. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijska uprava Doboj dostavila je Tužiteljstvu BiH izvještaj protiv bivšeg visokopozicioniranog časnika Armije BiH, osumnjičenog da je sudjelovao u odlukama o odobravanju upotrebe artiljerijsko-raketnih oruđa radi neselektivnog granatiranja civilnih ciljeva u Doboju 1992. godine.

Iz Policijske uprave Doboj objavljeno je da je Tužiteljstvu 15. prosinca dostavljen izvještaj protiv jedne osobe s područja Federacije BiH, zbog osnove sumnje da je izvršio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

"Za prijavljenu osobu postoji osnova sumnje da je u vrijeme oružanih sukoba u BiH, od srpnja do kraja prosinca 1992. godine sudjelovao u odlukama o odobravanju upotrebe artiljerijsko-raketnih oruđa radi neselektivnog granatiranja civilnih ciljeva u užoj i široj zoni gradskog jezgra grada Doboja", navodi se u priopćenju, prenosi Srna.

Prilikom granatiranja, od raketa ispaljenih sa položaja takozvane Armije BiH, u tom razdoblju, u užem jezgru grada smrtno je stradalo 13, a teže i lakše ranjeno 18 civila.

Bivši visokopozicionirani časnik Armije BiH osumnjičen je da je postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti osoba za vrijeme rata.

Policijska uprava Doboj u prethodnom periodu podnijela je tri izvještaja protiv 10 osoba zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se odnose na granatiranje užeg i šireg područja grada Doboja, dodaje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close