Istraga

Tužiteljstvo u Doboju tražilo suradnju s Hrvatskom zbog ratnih zločina  

"Riječ je o 12 predmeta ratnih zločina u kojima vodimo istragu protiv osumnjičenih osoba za koja smo saznali da žive u Hrvatskoj. Na naše zamolbe još nije odgovoreno", navela je Lukić.
Vijesti / Flash | 18. 12. 2017. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Okružno javno tužiteljstvo u Doboju nije dobilo nikakav odgovor hrvatskih pravosudnih institucija na zamolnice za ispitivanje osumnjičenih u 12 predmeta koji se tiču ratnih zločina u BiH.

Glasnogovornica dobojskog Okružnog javnog tužiteljstva Slobodanka Lukić rekla je da je riječ o osumnjičenima koje to tužiteljstvo tereti za ratni zločini protiv civilnog stanovništva počinjen u proteklom ratu na području Broda, Dervente i Odžaka, piše Glas Srpske.

"Riječ je o 12 predmeta ratnih zločina u kojima vodimo istragu protiv osumnjičenih osoba za koja smo saznali da žive u Hrvatskoj. Na naše zamolbe još nije odgovoreno", navela je Lukić.

Zamolnice su upućene nadležnim pravosudnim institucijama u Hrvatskoj na osnovu protokola o suradnji u gonjenju počinitelja krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, zaključenog 3. lipnja 2013. godine između tužiteljstva BiH i Hrvatske.

U informaciji Nadzornog tijela za praćenje provođenja strategije za rad na predmetima ratnih zločina navedeno je da je 2015. godine došlo do potpunog zastoja u suradnji s Hrvatskom u primjeni instituta međunarodne pravne pomoći i realizaciji ugovorenog protokola, zbog čega je tužiteljstvima u BiH onemogućeno dalje postupanje u određenom broju predmeta ratnih zločina.

"U Hrvatskoj nije postupano u devet predmeta Tužiteljstva BiH u vezi s primjenom instituta međunarodne pravne pomoći i u sedam predmeta u kojima je tražena primjena protokola", ističe se u informaciji.

U tom dokumentu je navedeno i da, osim Okružnog tužiteljstva u Doboju, na čije zamolnice nije odgovoreno, probleme u suradnji s Hrvatskom imaju i tužiteljstvo Srednjobosanskog, Posavskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona i Tužiteljstva Brčko distrikta.

Nadzorno tijelo je o blokadi s hrvatske strane obavijestilo Vijeće ministara BiH kako bi bile poduzete mjere s ciljem nastavka suradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Srna navodi kako je Hrvatsku zbog nesuradnje prošle godine opomenuo i glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz. Iako je to naveo u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN, ništa nije promijenjeno u odnosu Hrvatske prema predmetima ratnih zločina, navodi Glas Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close