Suglasnost

Dokumenti: Armija BiH kemikalije za bojne otrove nabavila iz Hrvatske

Vijesti / Flash | 28. 01. 2015. u 12:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Garantirano da će proizvodi biti upotrjebljeni samo za borbi protiv četničkog agresora'', navodi se u dopisu Predsjedništva Skupštine općine Tuzla hrvatskom ministarstvu obrane u sklopu prepiske o nabavci kemikalija.

Naime, Predsjedništvo Skupštine općine Tuzla, nabavilo je 1993. godine kemikalije za proizvodnju kemijskog oružja za borbu protiv srpskih snaga od firme INA Petrokemija iz Kutine u Hrvatskoj, a odobrenje su dobili od Ministarstva obrane Hrvatske, pokazuju dokumenti koje je dopredsjednik federacije BiH Mirsad Kebo predao je Tužiteljstvu BiH.

Dokumente, koji su u prilogu, objavio je Glas Srpske, a datirani na 1. travnja 1993. godine.

Prije toga, 17. ožujka iste godine, veleposlanstvo RBiH u Zagrebu je Ministarstvu obrane Hrvatske dostavilo molbu za suglasnost za pretakanje kemikalija u INA Petrokemiji.

''Molimo vas za suglasnost za pretakanje iz željezničkih cisterni u kontejnere sljedećih kemikalija: 160 tona dušične kiseline minimalno 98 posto HNO3, 120 tona oleum, minimum 20 posto slobodnog SO3 (104 odsto H2SO4), i koncentrirana sumporna kiselina, 98 postotna H2SO4, koju bi kupovali u izravnom aranžmanu sa INA Petrokemijom Kutina'', navedeno je u zahtjevu koji je u ime Predsjedništva Skupštine općine Tuzla potpisao Bahrija Tanović.

U tom dopisu navedena je i jamstvo da će proizvodi iz navedenih kemikalija biti upotrebljavani isključivo u zoni djelovanja Drugog korpusa Armije RBiH, u kojem pod jedinstvenim zapovjedništvom djeluju i jedinice Hrvatskog vijeća odbrane.

''Isto tako garantiramo da će ovi proizvodi biti upotrjebljeni samo u borbi protiv četničkog agresora'', navodi se u dopisu predsjedništva Skupštine Općine Tuzla.

Podsjećamo, Glas Srpske objavio je i kako su bošnjački dužnosnici početkom ljeta 1993. godine nabavili preko islamske mreže od arapskih zemalja tridesetak avionskih bombi punjenih nepoznatom vrstom bojnih otrova. No, da su ih prepravili za minobacačko streljivo budući da su te vrste artiljerije najviše imali.

"Bombe su stigle iz Sirije i kamionima Crvenog križa prevezene u Tuzlu, u skladište u Dubravama kraj aerodroma. Zajedno s bombama stiglo je i pet stručnjaka za kemijsko oružje zbog obuke za njegovu upotrebu", navodi se u tom izvještaju, kojeg je Kebo također navodno dostavio Tužiteljstvu.

No, riječ je o izvještaju koji je u javnosti već bio objavljen 2008. godine. U njemu se dodaje kako je UNPROFOR potvrdio upotrebu kemijskog oružja od strane Armije BiH kraj Zvornika 1993. na srpske jedinice te prilikom napada na hrvatske jedinice u Vitezu i Busovači.

Kopirati
Drag cursor here to close