Udario ga bokserom

Brutalno pretučen novinar iz Brčkog, napao ga muškarac s fantomkom

Vijesti / Crna Kronika | 20. 08. 2023. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar iz Brčkog i vlasnik portala "Times.ba" Mirza Dervišagić napadnut je sinoć od strane nepoznate osobe.

Kako se može uočiti na fotografijama koje je podijelio na društvenim mrežama, lice mu je potpuno krvavo.

Naveo je da se napad dogodio sinoć u ulici Marina Držića, kada se s majkom vraćao kući s obiteljskog okupljanja i zabave, prenosi Avaz.

''Lik s fantomkom mi je prišao s leđa dok sam razgovarao s majkom i udario me željeznim bokserom u predjelu sljepoočnice i arkade. Čekao ga je sivi Peugeot bh. registarskih oznaka'', naveo je.

nakon napada, oglasio se i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

"Napadi na novinare, kažu istraživanja, su sastavni dio života novinara i nešto sa čim se svakodnevno susreću. Želim reći da nikad ni u kojem slučaju ne opravdavam nasilje, ne podržavam i ne prihvaćam da je nasilje odgovor na život. Život je svet i s njim se niko ne bi smio igrati, niti ga dovoditi u pitanje", naveo je Delić. Dodao je da novinari moraju imati slobodu da rade svoj posao bez straha za zdravlje i život.

"Rade odgovoran posao i moraju biti cijenjeni zbog toga. Ali u skladu s odgovornošću moraju imati senzibilitet za teme koje također zadiru u živote drugih ljudi, posebno onih koji se ne mogu sami predstavljati i zauzimati za sebe. Novinar će uvijek imati moju podršku, suradnju i razumijevanje, ali ću također očekivati da poštuje zahtjeve svoje profesije, odgovorno izvještava o osjetljivim temama jer u nekim slučajevima jedna pogrešna riječ može biti fatalna", istaknuo je Delić.

Dalje je naveo kako se mora stati u obranu onih čija se prava narušavaju i svi zajedno težiti popravljanju stanja, a ne kreiranju spektakla.

"Medijski spektakl traje nekoliko dana, ožiljci na onima koje taj spektakl dotakne su trajni. Odgovornost, privrženost, požrtvovnost i profesionalnost podržavam i podržavat ću uvijek. Napade i zlostavljanje, po bilo kojem osnovu, osuđujem i ne podržavam. Novinaru iz Brčkog želim brz oporavak i nadam se da će napadač biti pronađen i adekvatno kažnjen", zaključio je Delić.

BH novinari: Policija mora hitno istražiti napad na Mirzu Derviševića

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju policiju Brčko Distikta BiH da hitno istraži fizički napad na Mirzu Derviševića, novinara i vlasnika portala Times.ba, te utvrdi počinitelje i poduzme zakonske mjere za njihovo kažnjavanje.

Inače, Mirza Dervišević već duže vrijeme živi u Dubaiju (Katar), a u trenutku napada bio je na godišnjem odmoru u Brčkom.   

Upravni odbor BH novinara osuđuje fizičko nasilje prema novinaru Derviševiću, te sa zabrinutošću skreće pažnju na učestalo nasilje prema novinarima/kama i stvaranje neprijateljskog okruženja za sve medijske radnike/ce i aktiviste/ce koji kritički promišljaju i pišu o aktuelnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini. 

''Ovaj napad jeste jedan od brojnih i brutalnih fizičkih napada koji su se desili posljednjih mjeseci - zato je od izuzetne važnosti brza i efikasna istraga policije, sankcioniranje osoba i/ili grupa  koje stoje iza ovog čina, te pravovremeno informisanje javnosti. Novinari moraju imati sigurno okruženje za svoj rad, ali ne smiju biti meta napada radi novinarske profesije i kada nisu na svakodnevnom novinarskom zadatku'', ističu u priopćenju BH novinari.

U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara naglašava da je svako nasilje neprihvatljiv način “obračuna” sa medijima i novinarima čiji se rad nekome “ne dopada”, podsjećajući kako svaki građanin ili organizacija trebaju koristiti legitima i zakonita sredstva iskazivanja nezadovoljstva određenim medijskim sadržajima i/ili uredničkim politikama.

Kopirati
Drag cursor here to close