Osman Osmanović

Bivši pripadnik ARBiH osuđen na pet godina zatvora

U presudi su imenovane tri žrtve koje je zlostavljao u logoru.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 03. 2022. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Viši sud u Beogradu u petak je osudio Osmana Osmanovića, ratnog dužnosnika logora Rasadnik u Gornjem Rahiću kod Brčkog, na pet godina zatvora zbog zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika koji su se nalazili u ovom zatočeničkom objektu tijekom ljeta 1992. godine.

Sud je utvrdio da Osmanovićeve radnje predstavljaju ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Također je zaključio da je u vrijeme zločina radio za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Bosne i Hercegovine.

U presudi su imenovane tri žrtve koje je zlostavljao u logoru – Vasiljko Todić, pripadnik vojske Republike Srpske (VRS), te civili Milenko Radušić i Rado Simić.

Sutkinja Mirjana Ilić je kazala da je ''Vasiljko Todić bio netko tko više nije bio sposoban za borbu, što mu daje status zaštićene osobe u smislu Ženevskih konvencija''.

Ona je dodala da nema dokaza da je Osmanović bio jedan od glavnih istražitelja koji je ispitivao zatvorenike u logoru.

Osmanovićev odvjetnik Đorđe Dozet odmah je najavio da će osporiti presudu suda.

''Opća ocjena ove presude je da je nepravedna i nezakonita'', rekao je Dozet novinarima nakon presude.

Osmanović, inače državljanin BiH, u pritvoru se nalazi od studenog 2019. godine, kada je uhićen na granici između Srbije i BiH. Sarajevo je tražilo njegovo izručenje, ali je Beograd to odbio.

Osmanović je jedan od trojice bh. državljana koji su u periodu od 2018. do 2021. godine, prilikom ulaska u Srbiju, uhićeni zbog sumnje da su počinili ratne zločine. To se, prije Osmanovića, dogodilo ratnom zapovjedniku vojnog zatvora u Hrasnici kod Sarajeva Huseinu Mujanoviću u srpnju 2018., a u rujnu 2021. Srbija je uhitila i Edina Vranja, bivšeg visokog dužnosnika Federalne uprave policije (FUP).

Međutim, nakon oštrih reakcija bh. dužnosnika i sastanka tužitelja dvije zemlje u Beogradu, Vranj je pušten iz pritvora, a srpsko tužiteljstvo je predložilo da BiH preuzme njegov slučaj.

U veljači, tijekom završnih riječi, Osmanovićev odvjetnik je kritizirao ovu odluku, rekavši da je slučaj njegovog klijenta sličan i da je on također trebao biti prebačen u BiH.

''Moram spomenuti slučaj Vranj, gdje je Tužiteljstvo predložilo ustupanje predmeta, predložilo ukidanje pritvora i čovjek biva pušten na slobodu, a ne predan organima Bosne i Hercegovine, dok moj branjenik do danas ne može ostvariti pravo da mu se pritvor zamjeni blažom mjerom'', kazao je Dozet.

Ovo je prvostupanjska presuda na koju se može uložiti žalba.

Kopirati
Drag cursor here to close