Ispunjeni uvjeti

Tužiteljstvo u Beogradu se protivi izručenju Osmanovića u BiH

''Po protokolu o suradnji Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva Srbije za ratne zločine, ispunjene su sve zakonske pretpostavke za izručenje Osmana Osmanovića domaćim pravosudnim organima.''
Vijesti / Flash | 23. 12. 2019. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije protivi se zahtjevu za izručenje Osmana Osmanovića, kojeg je putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine nadležnim institucijama u Srbiji uputilo Tužiteljstvo BiH.

Ovakav stav Tužiteljstva za ratne zločine Srbije iznesen je na jutrošnjem ročištu pred Višim sudom u Beogradu, uz obrazloženje da se protiv Osmanovića, koji je uhićen u studenom, u Srbiji vodi istraga, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) Osmanovićev odvjetnik Mirsad Crnovršanin. Srbijansko tužiteljstvo pozvalo se na Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Crnovršanin za BIRN BiH tvrdi da su ispunjeni svi uvjeti za njegovo izručenje.

''U ovom predmetu ne primjenjuje se Zakon o međunarodnopravnoj pomoći, već Ugovor zaključen između BiH i Srbije o pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima. Po protokolu o suradnji Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva Srbije za ratne zločine, ispunjene su sve zakonske pretpostavke za izručenje Osmana Osmanovića domaćim pravosudnim organima'', smatra Crnovršanin.

Crnovršanin kaže da se i sam Osmanović na ročištu u ponedjeljak izjasnio da po skraćenom postupku želi biti izručen Tužiteljstvu BiH, a odluku o njegovom izručenju Viši sud u Beogradu trebao bi donijeti uskoro.

Protiv Osmanovića se u Srbiji vodi istraga zbog sumnje da je u ljeto 1992. godine počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru ''Rasadnik'' u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Njega je srbijanska policija uhitila 24. studenog. Bivši direktor Porezne uprave Brčko distrikta i bivši pripadnik HVO-a, uhićen je na Graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda, a zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u proteklom ratu.

Kopirati
Drag cursor here to close