Detalji akcije Orka

FOTO | Begluk označen kao vođa, 13 uhićenih

Za sada je pronađena velika količina oružja i pištolja, ali i eksploziva, ali i policijska uniforma, koju su koristili za pljačke bankomata.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 09. 2019. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dnevni Avaz" iz izvora bliskih istrazi saznaje da je vođa organizirane kriminalne grupe koja je mjesecima harala Mostarom i Sarajevom, pljačkajući bankomate, benzinske pumpe i tržne centre, Rahman Begluk.

On je odranije poznat policijskim i pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini, a uhićen je 2017. u akciji FUP-a pod nazivom "Shark", također zbog pljačke tržnih centara, kao i 2018. godine zbog brojnih pljački na području Hercegovine. 

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas, 12.9.2019. godine, nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva “Orka” na području Federacije Bosne i Hercegovine, vezano za kazneno djelo “Organizirani kriminal” iz člana 342., a u vezi sa kaznenim djelima 'Razbojništvo' iz člana 289., 'Teška krađa' iz člana 287. i 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' iz člana 238. Kaznenog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Županijskog suda u Mostaru, vrše se pretresi na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Sarajevskog Kantona i Istočnog Sarajeva (Republika Srpska), te je lišeno slobode 14 osoba inicijala R.B. (1987.), M.B. (1991.), A.B. (1984.), J.M. (1983.), S.Ć. (1978.), Z.M. (1972.), F.P. (1986.), M.P. (1981.), S.H. (1991.), M.O. (1984.), Z.H. (1990.), R.G. (1980.), N.B. (1992.), dok se osoba Z.G. (1969.) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u R. Hrvatskoj.

Radi se o osobama koja su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju ovih i drugih kaznenih djela, zbog čega se pojedini još uvijek nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena kaznena djela vršili prilikom izvanzavodskih pogodnosti.

Navedena organizirana kriminalna grupa na čelu sa R.B. i J.M. se sumnjiči da je u periodu 2014. - 2019. godine, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 29 kaznenih djela razboništava i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transporti novca, te drugi gospodarski subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000,00 KM, dok su gospodarskim i fizičkim subjektima nanijeli višemilijunsku štetu.

Također, ova grupa se sumnjiči i za kaznena djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe putničkih motornih vozila.

Prilikom pretresa do sada su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa navedenim kaznenim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda, te će biti korišteni kao dokaz u kaznenom postupku, a radi se o većoj količini eksploziva, oružja, streljiva, novca, policijskoj uniformi, podesnom alatu koji je korišten za izvršenje kaznenih djela, te drugi predmeti.

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru i Sarajevu, te će u zakonskom roku biti predate uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije.

Značajnu podršku prilikom provođenja istražnih radnji pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, dok asistenciju prilikom današnjih aktivnosti su pružili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Županijskih ministarstava unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Sarajevskog Kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close