Priopćenje

Vijeće za tisak osuđuje kaznu izrečenu FACE TV-u: "Primjetno je pogoršanje medijskih sloboda u BiH"

RAK je bez čvrstih dokaza izrekao drastičnu kaznu koju TV FACE mora platiti, bez obzira na ishod eventualnog postupka po žalbi.
Vijesti / Flash | 07. 02. 2023. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini, iako u njegovoj nadležnosti nisu TV kuće, ne može, kako stoji u priopćenju, da ne reagira na drakonsku kaznu koju je Regulatorna agencija za komunikacije BiH izrekla FACE TV.

RAK je, naime, izrekao kaznu FACE TV u iznosu od 15.000 KM, zbog, kako pišu, navodnih propusta u tri emisije "Centralnog dnevnika", pri čemu je RAK ustanovio da je najznačajniji propust navodni poziv Senada Hadžifejzovića na ubistvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Sporni snimak analizirala je Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, i bez obzira što nije mogla precizno ustanoviti šta je Hadžifejzović zbilja rekao, RAK je bez čvrstih dokaza izrekao drastičnu kaznu koju TV FACE mora platiti, bez obzira na ishod eventualnog postupka po žalbi.

Upravni odbor Vijeće za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini kaznu RAK-a, koja se može ocijeniti kao osvetnički potez, smatra presedanom u novijoj povijesti regulacije medijskog sadržaja.

Naime, prema dostupnim podacima, ovo je najviša izrečena kazna posljednjih godina, iako smatramo da postoji mnogo sadržaja koji teško krše Kodeks o audiovizualnim medijskim uslugama, a ostaju nesankcionirani. Time se nesumnjivo stječe dojam, kako piše Vijeće za tisak, da u BiH za neke vrijedi pravilo "gledanja kroz prste ".

Ovom teškom novčanom kaznom izrečenoj FACE TV, i pored nemogućnosti utvrđivanja prekršaja, nameće se zaključak da se FACE TV našao na udaru zbog kritičkog odnosa prema RAK-u, odnosno direktoru Drašku Milinoviću. Takvom neviđenom praksom otvara se mogućnost svima, naročito dužnosnicima i političkim centrima moći, kojima se ne sviđa nešto što su čuli o sebi, da traže drakonske kazne zloupotrebljavajući raspoložive mehanizme.

UO Vijeća za tisak i online medije u BiH ukazuje da je u posljednje vrijeme primjetno pogoršanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu činjenicu da se medijima sve češće izriču enormno visoke novčane kazne, ali i sve češće ekonomske i političke pritiske na medije, te najavljenu kriminalizaciju klevete kroz Kazneni zakon RS, zaključili su u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close