Halo

Prepiska: Uloga Seb u Aferi respiratori

Poruke koje su premijer FBiH Fadil Novalić, tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić i bivši šef Novalićevog ureda Hasan Ganibegović razmjenjivali u poslovno/privatnoj viber-grupi GENSEK govore upravo suprotno.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 10. 2021. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović od početka negira da je bila upućena u nabavku spornih respiratora, a i odbrana insistira da se njeno ime ne spominje, viber-prepiske između Novalića, Kalajdžić i Ganibegovića govore upravo suprotno, piše portal Žurnal.

Kako se navodi, tužitelj Džermin Pašić je u nekoliko navrata spomenuo da se u ovom predmetu radi o političkoj korupciji i utjecaju trećih osoba.

Od početka afere o kupovini 100 kineskih respiratora ACM 812 A nameće se pitanje uloge direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, piše Žurnal navodeći kako je ona još tijekom svjedočenja 24. ožujka, na pitanje tužitelja je li se izjašnjavala o kvaliteti kineskih respiratora nabavljenih preko Srebrene maline, izjavila da je “ginekolog i da se ne bavi respiratorima”.

No, poruke koje su premijer FBiH Fadil Novalić, tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić i bivši šef Novalićevog ureda Hasan Ganibegović razmjenjivali u poslovno/privatnoj viber-grupi GENSEK govore upravo suprotno.

"Seb. zove, loši respiratori, užas, u ogromnom smo problemu ako je to tačno, a jeste garant", poruka je koju je Kalajdžić uputila u ovu grupu 28. travnja prošle godine.

  / Kad se u porukama spominjala Seb(ija)

Za direktoricu Izetbegović, barem je ona tako svjedočila, ova poruka je "nejasna i nema njenog imena".

“Ja sam Sebija. To je moje ime. Sebija Izetbegović. Nisam ja nikakva Seb”, odgovorila je Izetbegović tog 24. ožujka tužitelju Džerminu Pašiću.

Dodala je da ona nije kvalificirana da komentira kvalitetu respiratora i da to mogu raditi samo reanimatolozi i anesteziolozi, piše portal navodeći kako su ''to su upravo oni čije mišljenje nitko nikad nije ni zatražio''.

Sedam mjeseci kasnije, Ganibegović i Kalajdžić su potvrdili ono što je svima već odavno bilo jasno - "Seb" iz poruke je direktorica Sebija Izetbegović.

Iako se direktorica KCUS-a, tijekom svog svjedočenja, prisjetila da je sa susjedima i frizerkom razgovarala o tome da nam trebaju respiratori, ipak se nije mogla sjetiti je li o tome razgovarala i s premijerom.

Međutim, poruke koje su nakon njenog svjedočenja prezentirali tužitelji govore upravo suprotno.

"Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora", stoji u poruci koju je Kalajdžić 18. ožujka prošle godine uputila Novaliću.

Kalajdžić je, svjedočeći 20. listopada, ovu poruku objasnila na način da su “željeli da vide koliko koštaju respiratori, a da sama nije nikoga znala u kliničkim centrima”.

Tužitelj Pašić je od ove svjedokinje tražio da pojasni poruku: “Izgleda da nisu isporučeni ugovoreni respiratori. Šalje Sebija”, ali odgovor nismo mogli čuti jer je Sudsko vijeće uvažilo procesne prigovore obrane.

No, jedno je, ipak, jasno – ni direktorica KCUS-a nije bila zadovoljna isporučenim respiratorima.

Usprkos tome dala ih je instalirati u KCUS i to nekoliko dana prije nego je svjedočila u Sudu BiH, a sve s ciljem dokazivanja su sporni kineski ACM 218 A “korisni i da spašavaju živote”. U tom pravcu je i išlo svjedočenje direktorice KCUS-a, a kasnije je u medijima podržavao i suprug Bakir Izetbegović:

“Taj respirator očito nije neka klasa, ali Jugo 45 i Stojadin je auto koje vas može spasiti, ne daj Bože da morate pobjeći iz neke situacije, a ne možete pješke".

KCUS je, inače, jedina bolnica u Federaciji BiH koja je koristila sporne “malina respiratore”.

Da se mišljenje Sebije Izetbegović uvažavalo i u vrijeme nabavke medicinske opreme pokazuje i poruka koju je, kako je ustanovljeno, Novalić proslijedio u viber grupu Gensek 24. ožujka prošle godine: “Morate brzo reagovati za 150.000 testova, jer će ih neko kupiti. Ja sam rekla da se rezervira za nas i sa Solakom razgovarala. Nemamo vremena za gubljenje”. Zatim slijedi nova poruke u kojoj samo piše “Sebija”.

Na tužiteljevo pitanje ima li saznanja da je pošiljatelj ove poruke bila Sebija Izetbegović, Edita Kalajdžić je odgovorila da se “ne može sjetiti poruke, jedino se sjeća pritiska javnosti na Vladu FBiH”.

Obrane u predmetu “Respiratori”, u kojem su optuženi premijer Novalić, suspendirani direktor FUCZ Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić i federalna ministrica Jelka Milićević, smatraju da se ime Sebije Izetbegović ne treba spominjati u ovom predmetu.

S druge strane, tužitelj Pašić je u nekoliko navrata istakuo da se u ovom predmetu radi o “političkoj korupciji i utjecaju trećih osoba”, naveo je Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close