Albatros

SIPA uhićuje zbog krijumčarenja ljudi

Tužiteljica iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju nalazi se u SIPA-i, odakle se koordiniraju rad i aktivnosti policijskih službenika na terenu.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 02. 2018. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH od ranih jutarnjih sati više desetaka policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), provodilo je akciju kodnog naziva "Albatros".

Slobode je lišeno 16 osumnjičenih osoba, a izvršen je pretres na 14 lokacija na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanske županije i Tuzlanske županije, piše Klix. Istovremeno, na području navedenih županija službenici Službe za poslove sa strancima BiH izvršili su kontrolu u osam objekata, zbog sumnje da se u njima smještaju ilegalni migranti.

Tužiteljica iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju nalazi se u SIPA-i, odakle se koordiniraju rad i aktivnosti policijskih službenika na terenu.

Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizirana kriminalna grupa vršile krijumčarenje iz BiH na područje Republike Hrvatske pa dalje u zemlje EU, većeg broja državljana Srbije s područja Kosova, koji nisu imali važeće putne isprave, sve s ciljem da se materijalno okoriste ilegalnim prebacivanjem stranih državljana za dogovorenu novčanu nagradu.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za kazneno djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela "krijumčarenje migranata" iz člana 189a. stava 1. u vezi sa kaznenim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

Ova akcija je odlučan korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja imigranata.

Nakon provedenih aktivnosti, osumnjičene osobe će biti predate postupajućoj tužiteljici koja će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, te ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom.

"Prilikom rada na predmetu i tijekom realizacije akcije ostvarena je operativna suradnja sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Srednjebosanske županije, MUP-a Unsko-sanske županije, MUP-a Republike Srpske, Granične policije Bosne i Hercegovine i Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine. Također, pod okriljem Europola, ostvarena je izuzetna međunarodna suradnja", navedeno je iz SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close