Potrošili 17.000 maraka

Putem marketa na 'Dark netu' Banjalučani krali podatke kartica iz Bolivije

Pretresi zbog nelegalnih transakcija i pranja novca u Banja Luci.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 08. 2023. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u suradnji s banjalučkom Policijskom upravom, u Banja Luci je sprovela akciju “Viza”, usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje visokotehnološkog kriminala, a pretresi su izvršeni na više lokacija.

Akcija je, kako je priopćeno iz MUP-a RS-a, provedena po nalogu banjalučkog Okružnog javnog tužiteljstva, a izvršen je pretres prostorija i automobila u vlasništvu osam osoba koja se sumnjiče za neovlašteno korištenje osobnih podataka i pranje novca.

Putem marketa na 'Dark netu' krali podatke

''Navedena krivična djela su izvršena tako da su gore navedena lica putem marketa na ‘Dark netu‘ došli u posjed informacija o karticama za bezgotovinsko plaćanje, nakon čega su izvršili terećenja predmetnih platnih kartica čiji je izdavalač banka ‘Banco BISA’ S.A sa sjedištem u gradu La Paz u Boliviji, te bez autorizacije legalnog vlasnika platne kartice izvršili 392 nelegalne transakcije u iznosu od oko 17.000 maraka'', navodi se u priopćenju MUP-a RS-a.

Mirna Miljanović, načelnica Odjela za odnose s javnošću MUP-a RS-a, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da su sve osobe čija je imovina pretresena iz Banja Luke.

Uzimanje izjava i dokumentacija

''Tužiteljstvo nije tražilo lišenje slobode već uzimanje izjava, i sada se radi na dokumentiranju i dokazivanju kaznenog djela'', rekla je Miljanović.

U priopćenju MUP-a se navodi da su sve sumnjive transakcije iskorištene za dopunjavanje pre-paid brojeva telefona operatera telekomunikacija u BiH, a novac je nakon toga, putem SMS poruka preko “VAS“ servisa, prebacivan na naloge koji su kreirani kod pravnih lica zaduženih za igre na sreću. Na kraju su vršene isplate gotovog novca u poslovnicama tih igara na sreću.

Iz MUP-a kažu da će protiv svih lica Okružnom tužiteljstvu u Banja luci biti podnesen izvještaj o počinjenim kaznenim djelima.

Kopirati
Drag cursor here to close