Druga strana

40.000 godina robije, pranje novca i mafijaši: Jedna drugačija priča iz Srebrenice

Mustafić koji je i ratni predsjednik Izvršnog odbora srebreničke Skupštine opštine, rekao da su Srebrenici bile upućene milijarde…
Vijesti / Politika | 13. 07. 2023. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ibran Mustafić, sudionik srebreničkih ratnih dešavanja, rekao je Srni da se plaši da se 11. srpnja pretvara u "cirkus i parti srebreničke poratne mafije", te da bi Naser Orić kao ratni komandant Armije BiH u Srebrenici trebao dobiti 40.000 godina robije.

Pranje novca

Kada je riječ o 11. srpnju kao datumu, Mustafić je napomenuo da je bio jedna od ključnih osoba da se Memorijalni centar u Poročarima kod Srebrenici izgradi, te da se na tom planu izborio za odluku tadašnjeg visokog predstavnika BiH Wolfganga Petritscha.

"Nažalost, tu sam napravio poligon srebreničke ratne mafije za pranje novca. I dobri su oni, jer tu svađa postoji samo za javnost, a što se tiče raspodjele sredstava, oni jako dobro funkcioniraju. I kad dođem i gledam špalir koji osiguravaju policijske i druge agencije u BiH, znam da najveći šljam u BiH od Bakira Izetbegovića i njegovih podanika prolaze tamo da klanjaju dženazu i mom bratu... I onda je realno očekivati da mjesec postane sunce. Sin zločinca i parazita ovoga naroda doslovce se tamo šepuri i šeće. I jedna je činjenica jeste - da su na vlasti sve bi dobro bilo, ali sada valja glumiti opoziciju, a njihov jedini način tog djelovanja jeste svađa i proizvodnja konflikata, priča o izdaji i slično. To je poenta svega", istakao je Mustafić.

Mustafić koji je i ratni predsjednik Izvršnog odbora srebreničke Skupštine opštine, rekao da su Srebrenici bile upućene milijarde, ali da je malo od toga završilo u toj općini, a veći dio u džepovima ljudi onih koji su bili i suučesnici zločina prema svim narodima tog kraja, uz podršku stranih faktora.

Izdana i prodana

"I to se zna, jer je Srebrenica svojevremeno izdana i prodana svjesno. Za to su sve direktno znali predsjednik SAD Bill Clinton i britanski vođa John Mayor koji su ključni faktori, a njihove marionete na tom planu bili su Alija Izetbegović preko njegove srebreničke ratne mafije gdje je sve bilo pripremljeno, jer je umrtvljena vojska u saradnji sa ljudima sa druge strane", rekao je Mustafić koji je bio svjedok protiv Orića tijekom procesa pred Sudom BiH.

Kada je riječ o Oriću, koga Srbi i dalje terete za ratne zločine, Mustafić je rekao da je taj ratni zapovjednik ''pripremio pokolj i ubojstva u Srebrenici nakon čega je pobjegao helikopterom''.

"I šta imam pričati o tom čovjeku?! Za mene je časniji onaj istinski zločinac, a ne takva hinja. On je hiljadu puta rekao da je zločinac nad pripadnicima srpske nacionalnosti i treba dobiti 40 godina kao od šale", istaknuo je Mustafić, uz opasku da bi Orić zbog svega što je radio od bošnjačkog naroda ''trebao dobiti 40.000 godina robije''.

Mustafić je rekao da sve svoje tvrdnje zasniva na onome čemu je svojim očima svjedočio.

"Ono što je, nažalost, specifično na tom planu i na to sam upozoravao, jeste da ovdje pojedine političke strukture jedino mogu funkcionirati na dogovornom konfliktu. To se mora mijenjati jer je istina univerzalna i mora se naći neki konsenzus da nam se ne dešava ovo što se dešava do novih sukoba. Nažalost", rekao je Mustafić.

Kratki rukavi

Kada je riječ o relaksiranju odnosa između Bošnjaka i Srba u BiH i u vezi sa Srebrenicom, Mustafić je naveo da je jedne godine poslije prisustva na komemoraciji Bošnjacima u Srebrenici otišao u obližnje Zalazje, na pomen ubijenima Srbima, te da je to učinio svjesno i iz principijelnih razloga zato što je ljudski.

On kaže da sve žrtve i srpske i bošnjačke zaslužuju pijetet, te da treba raditi na tome da svi odgovorni za zločine budu procesuirani kako bi se prekinulo sa pričom da je bilo koji narod odgovoran.

Kada je riječ o postratnom razvoju privrede Srebrenice, Mustafić je naveo da je tamošnji narod nakon ratnih sukoba ostao kratkih rukava, jer je nažalost nastupila podjela interesa, novca i utjecaja na koju, pod pritiskom nižerukovodećih ljudi, nisu mogli da utiču rukovodioci općine.

On je rekao da je na tom planu riječ o ljudima koji su obavljali pranje novca za Orića i druge.

Mustafić, koji je i autor knjige "Planirani haos 1990-1996", ocijenio je da rasprave predstavnika naroda u BiH o tome da li je bio genocid nad bilo kim trebalo da se završi zaključkom da je "postojao dogovorni i planirani genocid nad svima, počev od 1992. godine, uz učešće stranog faktora".

"Ovdje u BiH su bili svi oblici rata, bio je jedan eksperiment. Ali ima činjenica nepobitna - ovo je bio dogovorni pljačkaški rat osvajanja teritorija i resursa", naglasio je Mustafić.

Budućnost nam je rat

Mustafić je istaknuo da je budućnost BiH dogovor, ali da je na tom planu pesimista jer "tri istine i huškačka retorika nisu dobre za narode čiji predstavnici sve više odlaze".

"Budućnost nam je, nažalost, rat u kome će i ostaci ovih naroda i jednog i drugog i trećeg izgubiti sve, a onda će ovdje možda doći neki narod koji će konačno ovu lijepu zemlju urediti u skladu sa svojim potrebama. Jer demografski padaju svi gradovi u BiH, od Sarajeva do Banjaluke, a onda i sela", rekao je Mustafić.

Ibran Mustafić, rođen u Potočarima kod Srebrenice. On je prijeratni poslanik u Skupštini BiH, a bio je i na rukovodećim pozicijama u Srebrenici, gdje je pred rat postao jedan od muslimanskih lidera u općini kada mu je Naser Orić često bio osobni pratitelj i veoma blizak podčinjeni suradnik.

Srna navodi kako je tijekom rata preživio ''više planiranih likvidacija od bošnjačke srebreničke ratne mafije, a nakon rata napušta SDA i postaje opozicija režimu Alije Izetbegovića, priključujući se radu parlamenta BiH''.

U proljeće 2008. godine iz tiska je izašla njegova knjiga "Planirani haos /1990-1996/" – autobiogragski roman koji opisuje prijeratna i ratna zbivanja u Srebrenici i Podrinju, a posebno kriminalno djelovanje ratnog zapovjednika 28. divizije takozvane Armije BiH Nasera Orića i njemu bliskih ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close