Izuzete video snimke

Mostar: Na galeriji HUB osvanula svastika, policija traga za autorima sramotnih grafita

Vijesti / Crna Kronika | 05. 08. 2022. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom noći su zasad nepoznati počinitelji sprejem ispisali grafit neprimjerenog sadržaja te time počinili kazneno djelo oštećenje tuđih stvari.

Sprejem je na galeriji "The Hub of Fine Arts" u Mostaru nacrtana svastika.

Službeno se oglasila i policija.

"Dana 5.8.2022. godine MUP HNŽ je obaviješten da je na fasadi objekta galerije HUB (bivša Aluminij galerija) od strane nepoznate osobe nacrtan kukasti križ "svastika".

Djelatnici policije su odmah izašli na lice mjesta i utvrdili da je na istočnoj strani zgrade pomenute galerije autolakom bijele boje nacrtan kukasti križ dimenzija cca 100x150 cm. Djelatnici galerije su odmah uklonili crtež i prefarbali istom bojom fasade.

Na lice mjesta su upućeni djelatnici OKP Mostar, koji su izvršili očevid, obavili razgovor sa očevidcima događaja, izuzeli zapise video nadzora s ovog i okolnih objekata, te o svemu obavijestili nadležno županijsko javno tužiteljstvo, s kojim će se provoditi daljnje aktivnosti na otkrivanju počinitelja i motiva ovog čina", priopćilo je MUP HNŽ.

Podsjetimo, predsjednik Židovske općine Mostar Amir Gross Kabiri pozdravio u srpnju promjenu naziva 'ustaških' ulica, ističući zahvalnost Vijeću i gradonačelniku.

'Danas je izvršena povijesna pravda. Želim zahvaliti Gradskom vijeću Mostara i gradonačelniku Mariju Kordiću, koji su donijeli moralnu i pravednu odluku da se zatre sjećanje na zločince koji su aktivno sudjelovali u istrebljenju Židova i drugih bespomoćnih manjina u najcrnjem vremenu u povijesti čovječanstva'', naveo je tada Kabiri.

Nakon toga je Židovska općine Mostar uputila i riječi zahvale Draganu Čoviću dopredsjedatelju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je usvojila radnu definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

U inicijativi se navodi i radna definicija antisemitizma koja glasi: "Antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazati kroz mržnju prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma, koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama Židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima."

Kopirati
Drag cursor here to close