Dom naroda

Na Domu naroda usvojena definicija antisemitizma; Kabiri čestitao Čoviću

Odluku Doma naroda Parlamenta BiH pozdravio je i predsjednik Židovske općine u Mostaru Amir Gross Kabiri, čija kompanija mt Abraham je u najmu pogona Aluminija iz Mostara.
Vijesti / Politika | 27. 07. 2022. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je u srijedu na poticaj supredsjedatelja toga doma Dragana Čovića 'Radnu definiciju antisemitizma', neobvezujuću izjavu koju je 2016. donio Međunarodni savez sjećanja na holokaust. 

Sa četrnaest glasova potpore i nijednim protiv gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda jednoglasno je prihvatio Radnu definiciju antisemitizma koja glasi:

 “Antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazati kroz mržnju prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma, koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama Židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima”.

''Upravo je prošla! Radna definicija antisemitizma usvojena u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Želio bih zahvaliti svim izaslanicima na potpori ovoj važnoj inicijativi koju sam pokrenuo“, napisao je Čović na svom Twitter profilu.

On je obećao provesti tu inicijativu tijekom nedavnog posjeda državi Izrael i susretima s brojnim dužnosnicima, među kojima je bio i bivši premijer Benjamnin Netanyahu.

Prihvaćeni dokument kojega je donio Međunarodni savez za sjećanje na holokaust tijekom 2016. godine određuje što se može smatrati antisemitizmom, ali i da poricanje holokausta ili dijeljenje antisemitskih tiskovina, kao i napadi na ljude ili imovinu predstavlja kazneno djelo.

Odluku Doma naroda Parlamenta BiH pozdravio je i predsjednik Židovske općine u Mostaru Amir Gross Kabiri, čija kompanija mt Abraham je u najmu pogona Aluminija iz Mostara.

Pohvalio je Čovićeve napore, nazivajući ga prijateljem Izraela, te je dodao kako se BiH pridružuje više od 30 zemalja EU koje su već usvojile definiciju pojma antisemitizam koju je usvojila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA).

''Vaša inicijativa za usvajanje radne definicije pojma antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA) i njeno današnje prihvaćanje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH predstavlja odavanje počasti milijunima žrtava holokausta, preživjelima i svima koji su se morali suočiti s mržnjom, nasiljem i diskriminacijom“, stoji u pismu Kabirija.

Dodao je kako ovaj potez ne predstavlja samo značajan formalni čin, već da potiče na izobrazbu te osposobljavanja profesora, nevladinih organizacija, državnih tijela i medija u borbi protiv antisemitizma.

Predsjednik Židovske općine u Mostaru ističe da BiH sa svojom nacionalnom raznolikošću, mora pokazati nultu toleranciju prema bilo kakvoj manifestaciji antisemitizma i mržnje prema određenoj vjeri ili nacionalnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close