Srbija-Španjolska

20 uhićenih u međunarodnoj akciji: Krijumčarili Kubance preko BiH

Vijesti / Crna Kronika | 24. 07. 2023. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tanjug / 20 uhićenih u međunarodnoj akciji krijumčarenja ljudima

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, nakon višemjesečne zajedničke istrage sa policijskim službenicima Kraljevine Španjolske, a uz podršku Interpola, Europola i SELEC-a, uhitili su dvoje srpskih državljana zbog postojanja osnova sumnje da su kao pripadnici međunarodne organizirane kriminalne grupe izvršili krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

18 u Španjolskoj

Na teritoriji Srbije uhićeni su V. Š. (67) i M. Š. (33), dok je na teritoriji Španjolske uhićeno 18 pripadnika ove organizirane kriminalne grupe koju su, kako se sumnja, predvodili P. M. R. P , C. L. R. C, R. A. l. O i Y. S. S, iz Španije, priopćeno je iz MUP-a.

Foto: Tanjug / 20 uhićenih u međunarodnoj akciji

Oni su, kako se sumnja, od listopada 2022. do travnja ove godine, u namjeri stjecanja protivpravne imovinske koristi, za najmanje 53 iregularna migranta, kubanske državljane, omogućili nedozvoljen ulaz u Španjolsku tako što su im zloupotrebljavajući bezvizni režim za ulazak državljana Kube u Srbiju, organizirali ilegalan prelaz iz te zemlje u Sjevernu Makedoniju ili BiH, a odatle u Španjolsku, kao krajnju destinaciju.

Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod osumnjičenih V. Š. i M. Š. pronašla i privremeno oduzela četiri mobilna telefona, putničko motorno vozilo, 600 eura i 300 dolara, kao i šest pozivnih pisama, dve potvrde za transfer novca i dvije putne isprave, prenosi Tanjug. 

Organizirani kriminal 

U akciji su sudjelovali pripadnici MUP-a, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organiziranog kriminala, a u koordinaciji s Javnim tužiteljstvom za organizirani kriminal.

Europol je ranije priopćio da su u zajedničkoj akciji Europola i policije i drugih službi Srbije, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Grčke i Španjolske uhićene u lipnju 62 krijumčara migranata, koji su krijumčarili migrante sa Kube u Europsku uniju.

Utvrđeno je da su prokrijumčarili 5.000 Kubanaca u Europsku uniju i ostvaren profit od 45 milijuna eura. Kako je priopćeno iz Europola, u istrazi koju su koordinirali Europol i Interpol utvrđeno je da su 25 od 62 uhićenih kubanski državljani i da su za uplate od 9.000 eura organizirali putovanja, prelaske i lažne dokumente za migrante.

Kopirati
Drag cursor here to close