Sastanak

Sattler: Vratiti fokus na izborne i ustavne reforme

''EU će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu, i kada je u pitanju ekonomski oporavak zemlje i kada je u pitanju proces cijepljenja stanovništva.''
Vijesti / BiH-EU | 08. 09. 2021. u 18:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef izaslanstva Europske unije u Bosni Hercegovini Johann Sattler napisao je danas na Twitter nalogu da je današnji sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i veleposlanicima zemalja Europske unije rezultirao dobrom raspravom.

''EU će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu, i kada je u pitanju ekonomski oporavak zemlje i kada je u pitanju proces cijepljenja stanovništva. Sada je najvažnije vratiti fokus na neophodne izborne i ustavne reforme'' - napisao je.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorima zemalja Evropske unije o aktualnoj blokadi rada državnih institucija, izbornom zakonodavstvu u BiH te općim izborima koji su planirani za sljedeću godinu.

Na sastanku je bilo govora, potvrdio je novinarima Komšić nakon sastanka, i o stavu koji je iznio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt kazavši da "Komšić predstavlja Hrvate, ali da su ga birali najviše Bošnjaci".

Sastanak u zgradi Izaslanstva EU u Sarajevu organiziran je u trenutku kada je rad bh. institucija u potpunoj blokadi jer predstavnici Republike Srpske odbijaju dolaziti na posao nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Kaznenog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Kopirati
Drag cursor here to close