Dodik

Na koga misli Komšić kad kaže 'Mi'?

Srpski član Predsjedništva BiH je ponovio da Christian Schmidt nije visoki predstavnik…
Vijesti / Politika | 08. 09. 2021. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da ništa od onoga što je danas Željko Komšić rekao na sastanku s veleposlanicima EU u BiH, ni što je nakon toga objavio ne odražava stav Predsjedništva BiH, već isključivo njegov osobni stav.

"Nitko iz Republike Srpske nije se obraćao vladi Njemačke, pa Komšić vjerojatno riječ 'mi' koristi za njega i Džaferovića", rekao je Dodik.

Što Komšića strašno iritira

Rekao je kako je Komšić obmanuo diplomate akreditirane u BiH da je na sceni blokada institucija, ''znajući da to nije točno, dodavši da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama uredno idu na posao i obavljaju svoje dužnosti''.

"Priča o konstitutivnosti naroda, koja je sastavni dio Ustava, očito je nešto što Komšića strašno iritira, jer odlično zna da konstitutivnost podrazumijeva predstavljanje, a da on nije predstavnik naroda na čiju poziciju je sjeo. Još više ga iritira što je stranac na čiju je pomoć računao odlično shvatio prevaru kojom Bošnjaci po treći put u Predsjedništvo BiH delegiraju dva člana", naglasio je Dodik.

Nema priče sa Schmidtom

Srpski član Predsjedništva BiH je ponovio da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, niti je u BiH došao po proceduri koju predviđa Daytonski mirovni sporazum i o njegovom dolasku nema suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a i s njim nema razgovara koji se tiče BiH.

"Čak i da je došao u BiH po utvrđenim procedurama, on nema pravo da se bavi ni europskim pitanjima, ni izbornim zakonodavstvom niti pitanjem konstitutivnosti naroda. To su sve pitanja o kojima treba da odlučuju legalno izabrani predstavnici naroda u BiH", ukazao je Dodik.

Naime, Komšić je rekao da Schmidt zagovara uspostavu "etničkih kutija za glasanje", odnosno da izlazi u susret željama HDZ-a BiH što je protivno svemu što zagovara međunarodna zajednica i presudama Europskog suda za ljudska prava.

Komšićeve optužbe

"Loše je da je Schmidt čim mu je počeo mandat zauzeo stranu....to izaziva sumnju u sve što slijedi ubuduće", rekao je Komšić.

Dodao je da je to odstupanje od politike službenog Berlina koji jasno podupire očuvanje BiH kao jedinstvene države, a kojoj se protive Dragan Čović i Milorad Dodik. Komšić ih optužuje da žele stalnim pritiscima i izazivanjem kriza navesti međunarodnu zajednicu da odustane od potpore opstanku BiH.

Komšić smatra da "neke domaće kuhinje" sada pokušavaju podmetnuti rješenja s kojima ni Schmidt nema nikakve veze i da SAD, EU i Rusija nisu sklone promjenama Daytonskog sporazuma.

Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) odbacio je optužbe da se Schmidt svrstao na stranu HDZ-a BiH u raspravama o izmjenama izbornog zakona te je pozvao domaće vlasti da o tome donesu odluke sukladno domaćem zakonodavstu i međunarodnim demokratskim standardima.

Kopirati
Drag cursor here to close