Približavanje

Razgovori s Europskom komisijom o reformi javne uprave

Naglašena je neophodnost bolje koordinacije između svih razina vlasti, kao i potreba izdvajanja više financijskih sredstava za ove svrhe.
Vijesti / BiH-EU | 25. 02. 2021. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Efikasna, transparentna i depolitizirana javna uprava koja je u službi građana, ključni je preduvjet u tekućem procesu stabilizacije i pridruživanja BiH Europskoj uniji, zaključeno je na 5. sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave između Bosne i Hercegovine i Europske komisije, koji je, zbog epidemioloških okolnosti, održan u online formatu.

Delegaciju Vlade Federacije BiH na ovom sastanku je predvodio federalni ministar pravde Mato Jozić, koji je kazao da je Vlada FBiH usvojila Akcioni plan za reformu javne uprave, u okviru kojeg je posebno naglasio rad na izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH koje su trenutno u fazi usaglašavanja s kantonalnim vladama.

Ministar je ocijenio je da će se time kreirati pretpostavke za depolitiziranu i profesionalnu državnu službu zasnovanu na kompetencijama i orijentisanu prema građanima, te da će izmjene i dopune Zakona doprinijeti efikasnijem i kvalitetnijem upravljanju kadrovskim resursima u državnoj službi.

U političkom dijelu današnjeg sastanka sudjelovali su i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i državni ministar pravde Josip Grubeša, dok je delegaciju Europske komisije predstavljala direktorica za Zapadni Balkan iz Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz-Calavera.

U kontekstu reforme javne uprave u našoj zemlji, ona je između ostalog naglasila neophodnost bolje koordinacije između svih razina vlasti, kao i potrebu izdvajanja više financijskih sredstava za ove svrhe.

Delegaciju Federacije BiH na sastanku su predstavljali i direktor Ureda Vlade FBiH za europske integracije Vjekoslav Čamber, direktor Agencije za državnu službu FBiH Refik Begić, te pomoćnik federalne ministrice financija Alija Aljović. Oni su prezentirali rezultate koji su postignuti u upravljanju javnim finansijama u FBiH, te realizaciji postojeće i usvajanju nove strategije u tom pravcu.

Nakon političkog, danas je u vladinom Uredu za europske integracije u Sarajevu, počeo i tehnički dio sastanka na kojem se multisektorski i sistemski analiziraju teme iz oblasti javne uprave, a koje se odnose na usvajanje zakona, strategija i akcionih planova, te drugih propisa u pravcu izgradnje profesionalne i odgovorne javne uprave.

Inače, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, u kontekstu priprema za današnji sastanak, obavezala sve federalne organe i institucije da proaktivno sudjeluju u ovom reformskom procesu, te iskazala punu opredijeljenost ka unaprjeđenju javne uprave, funkcionalnom upravljanju javnim financijama, te izgradnji profesionalne i odgovorne državne službe.

Kopirati
Drag cursor here to close