BiH i Europska unija

Možda za BiH ima nade: Kako u svibnju dobiti kandidacijski status

Napravljeni su određeni koraci na ispunjenju 14 prioriteta iz prošlogodišnjeg Mišljenja Europske komisije koje je Vijeće za opće poslove EU potvrdilo krajem prošle godine.
Vijesti / BiH-EU | 31. 01. 2020. u 09:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena  / Edin Dilberović, direktor Direkcije za europske integracije BiH

Edin Dilberović, direktor Direkcije za europske integracije BiH, u kontekstu određenih najava da bi BiH već u svibnju mogla dobiti kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji, kazao je u razgovoru za Dnevni avaz da je za BiH ključno da vlasti i institucije do proljeća postignu i pokažu konkretne rezultate.

Tada će Europska komisija objaviti novi paket proširenja čiji će sastavni dio biti i redovni godišnji izvještaj o BiH.

''U tom izvještaju Komisija će dati ocjenu urađenog u BiH i za to eventualno vezane preporuke o narednim koracima u procesu pristupanja u EU'', rekao je Dilberović.

On ističe da su određeni koraci na ispunjenju 14 prioriteta iz prošlogodišnjeg Mišljenja Europske komisije koje je Vijeće za opće poslove EU potvrdilo krajem prošle godine već ispunjeni.

''Odlukom Ustavnog suda BiH ukinut je član Ustava RS koji se odnosio na smrtnu kaznu. Vijeće ministara BiH je na pretprošloj sjednici usvojilo Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH 2020.-2023. godine'', kaže Dilberović.

Dodaje i da je i inicirano razmatranje prijedloga Kolegija za europske integracije u vezi s otpočinjanjem izrade programa integriranja, što je i inicijativa za adresiranje jednog od ključnih prioriteta, a pripremljen je i tekst nacrta zakona o javnim nabavkama.

Uz to, u različitim fazama u parlamentarnoj proceduri su prijedlozi zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Ombudsmanu za ljudska prava BiH i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu.

Nacrt zakona o zaštiti osobnih podataka izrađen je i dostavljen Vijeću ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close