Oproštajna zabava

Britanija predala EU dokumente o Brexitu

Europski parlament trebao bi dati konačno odobrenje sporazumu o Brexitu u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.
Vijesti / Svijet | 29. 01. 2020. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski veleposlanik u Europskoj uniji u srijedu je dužnosniku EU predao dokumente kojima se formalizira Brexit, satima prije nego što europski zastupnici potpišu sporazum po kome će Velika Britanija konačno napustiti blok u petak.

Tri i pol godine nakon što su Britanci glasovali za napuštanje EU, nasmiješeni Tim Barrow predao je dokument u tamnoplavom kožnom povezu s amblemom Ujedinjenog Kraljevstva pred zastavama Britanije i EU u sjedištu EU u Bruxellesu.

Europski parlament trebao bi dati konačno odobrenje sporazumu o Brexitu u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, nakon čega će europski zastupnici napraviti „oproštajnu zabavu“ za njihove 73 kolege koje napuštaju parlament, prenosi Fena.

Nakon dugačkih i često mučnih pregovora o razlazu, Britanija će u ponoć u petak po srednjoeuropskom vremenu napustiti klub, kome se pridružila u 1973. godini, i nakon toga će britanske zastave biti uklonjene iz prostorija EU dok će zastave EU biti spuštene u britanskim uredima bloka.

Posljednjeg radnog dana kao člana Europskog parlamenta, vodeći aktivist za Brexit Nigel Farage izjavio je novinarima da „nema povratka“ nakon što Britanija napusti blok.

Uz samo 11 mjeseci koliko je preostalo za prelazni status quo razdoblje koje ima za cilj ublažiti proces Brexita, novi pregovori će uskoro početi o novim odnosima – koji pokrivaju sva polja od trgovine do sigurnosti – između dvije strane, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close