Usporen put

Jesmo li spremni za EU?

Iz OHR-a su kazali kako bi bilo dobro da novih i vidljivih rezultata bude što više, najkasnije do objave novog godišnjeg izvještaja Europske komisije.
Vijesti / BiH-EU | 31. 05. 2024. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je u intervjuu za Euraktiv na veliki rizik za zemlju ukoliko bi bio odgođen proces pridruživanja Europskoj uniji. Unatoč činjenici da vlasti uporno govore da su preduzele niz pripremnih aktivnosti za formalno otvaranje pregovora, to se neće dogoditi bez konkretnih rezultata.

Iz OHR-a su za BHRT kazali kako bi bilo dobro da novih i vidljivih rezultata bude što više, najkasnije do objave novog godišnjeg izvještaja Europske komisije, odnosno jeseni, jer će to za Europsku komisiju biti jedna od prilika za nove ocjene napretka te predlaganje sljedećih koraka u procesu.

Konkretnih datuma nema

Kad je riječ o dinamici održavanja sastanaka, konkretnih datuma još nema, a to će ovisiti svakako o brzini kojom će institucije obaviti svoj dio zadataka, kao i dinamici rada Europske komisije, naveli su.

Bosna i Hercegovina nije spremna za EU, ali nema druge opcije, glasi naslov intervjua visokog predstavnika za Euraktiv. Christian Schmidt upozorava na posljedice ukoliko bi bio odgođen formalni početak pregovora, odnosno međuvladina konferencija planirana do kraja godine. Politička nestabilnost i razočarenje u EU samo su neke spomenute.

Video: Je li BiH spremna za EU

"Ako ništa ne učinimo i kažemo da ćete u jednom trenutku biti spremni, onda bi cijela generacija možda emigrirala time što je članstvo u EU nedostižno. Narednih pet godina je presudno", kazao je Schmidt.

Fokus odmaknut od europskih tema

Fokus domaćih vlasti odmaknut je od europskih tema. Bez napretka u reformama Europska komisija neće moći predložiti svojim članicama pregovarački okvir na usvajanje, kaže analitičar Adnan Ćerimagić. Komesar za proširenje Oliver Varhelyi uskoro bi u Sarajevu trebalo da potakne napredak. Mađarska, kao predsjedavajuća EU, planira međuvladinu konferenciju do kraja godine, ali postoje i drugačiji signali.

"S druge strane, od same Europske komisije neformalnim razogovorima dolaze drugačiji signali. Da bi bilo nerealno očekivati održavanje te konferencije tijekom ove godine, da je možda realnije naredne godine i nakon objavljivanja izvještaja u BiH nakon što se određene pretpostavke ispune", dodaje Adnan Ćerimagić iz Međunarodnog instituta za mir.

Vijeće ministara

Ne ispuni li aktualno Vijeće ministara uvjete za početak pregovora u ovoj, neće ni u idućoj godini, a činjenice ne govore u prilog velikom optimizmu, kaže za BHT1 bivši ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić.

"Jedina šansa da se stvari drže normalnim i da se ubrzaju jesu aktivnosti Vijeća ministara. Kakvo je trenutno stanje, vidljivo je da od toga nema ništa, a ja sumnjam da će se išta ozbiljnije dogoditi, tako da nas može ponovo očekivati zastoj, a to je šteta jer nismo iskoristili političku priliku koju nam je EU dala", kazao je.

A Vijeće ministara je jedno od rijetkih mjesta u kojem gaje optimizam kada je riječ o europskom putu.

"Spremni smo i odgovorit ćemo na svaki zadatak na našem europskom putu", zaključuje Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Krišto navodi da su pokrenute brojne procedure, upoznavanje sa pregovaračkim procesom, pregled pravne stečevine, te izbor pregovaračkog tima, odnosno glavnog pregovarača.

Kopirati
Drag cursor here to close