Sjednica Izvršnog odbora

Dodik: Pregovarački status će eliminirati strane suce i visokog predstavnika

"Pozdravljamo sve što je najavljeno za pregovarački status. Ali ako nema jasnih naznaka o datumu, onda to u suštini ne znači mnogo", naglasio je Dodik.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2024. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je nakon sjednice Izvršnog odbora ove stranke u Banja Luci, da traže da se potpuno primijeni mehanizam koordinacije po pitanju pridruživanja BiH ka Europskoj uniji (EU), te da smatraju kako Republici Srpskoj pripada mjesto glavnog pregovarača sa Unijom, pišu Nezavisne.

Glavni pregovarač treba biti iz Republike Srpske

"Smatramo to zato što na poslovima, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sjedi pripadnik hrvatskog naroda, ministra inostranih poslova BiH sjedi Bošnjak, zamjenik ministra je Hrvat, direktora Direkcije za europske integracije sjedi Bošnjak, i da su time zadovoljeni pregovarački uvjeti Federacije BiH kao entiteta i dva konstitutivna naroda – Hrvata i Bošnjaka. Sasvim pristojno i prirodno je da glavni pregovarač zato bude iz Republike Srpske i mi ćemo to tražiti s pravom", rekao je Dodik.

On je poručio da je SNSD, kao dio vlasti, uvijek podržavao europski put BiH.

"Pozdravljamo sve što je najavljeno za pregovarački status. Ali ako nema jasnih naznaka o datumu, onda to u suštini ne znači mnogo", naglasio je Dodik.

Rekao je da je sa partnerima u vlasti na razini BiH dogovoreno da u travnju bude u proceduru bude upućen Zakon o Ustavnom sudu BiH i da će na tom pitanju nastaviti inzistirati.

Eliminacija visokog predstavnika i stranih sudaca

"Cijenimo da će pregovarački status koji dobijemo, eliminirati visokog predstavnika i strane suce u Sudu BiH. To stoji i u onih 14 zahtjeva Europske komisije, koja je nedavno prioritete naglasila tri zakona koja smo nedavno usvojili u Parlamentu BiH. Davno smo govorili da se svih 14 prioriteta rješava odmah. A po odobravanju statusa, SNSD smatra da se pitanja Ustavnog suda i stranih sudaca neće smjeti preskočiti i to su za nas prioritetna pitanja", naglasio je Dodik, poručivši da od koalicijskih partnera očekuje da ispoštuju dogovoreno, posebno u pogledu izbora sudaca u Sud BiH.

Lider SNSD-a kazao je kako se mora poštivati Ustav BiH, te da je neprihvatljivo da pojedini ambasadori, poput Zlatka Lagumždije, u Ujedinjenim narodima pokušava nametnuti određenu deklaraciju, što je protivno vanjskoj politici BiH.

Video: Milorad Dodik nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a

"To će urušiti čak i pregovaračku poziciju BiH. Tu smatramo i Konakovićevu izjavu kojom podržava Lagumdžiju da to radi. Bunimo se zato što to izlazi iz okvira vanjskih odnosa BiH, jer vanjsku politiku određuje Predsjedništvo BiH, sve drugo je kršenje ustava i zakona i otimanje vanjske politike i pravljenje neke bošnjačke vanjske politike koju odbijamo", istaknuo je Dodik.

U Srpskoj ne djeluju organizirane bande

Izvršni odbor SNSD-a je, pored političke situacije u BiH, razmatrao i ekonomsku, financijsku i sigurnosnu situaciju u Srpskoj, te početak priprema pred lokalne izbore u BiH.

"Politička i ekonomska situacija je stabilna i uzrokovana je mjerama koje donose službeni organi u Srpskoj. Nama je da ostanemo čvrsto opredijeljeni u našem političkom bloku i da reagiramo na sva pitanja", rekao je Dodik, te dodao:

"U Srpskoj ne djeluju organizirane bande koje bi ugrozile sigurnost. Ne vidimo da u regiji postoje okruženja koja bi mogla ugroziti sigurnost ka Srpskoj".

On je naveo da se stabiliziralo budžetsko financiranje Republike Srpske, da se izmiruju obveze, a da će u narednim tjednima biti izmirene sve one iz 2023. godine.

"Izmirili smo blizu 200 milijuna dospjelih obaveza. Isplatili smo plaće, mirovine, za borce, socijalna davanja, sve ono što budžetom treba da se radi. Naši izvori prihoda su stabilni, rashodi su jednako uravnoteženi", tvrdi Dodik.

Što se tiče priprema za lokalne izbore, predsjednik SNSD-a kazao je kako će u narednih desetak dana u sedam općinskih odbora biti izabrano novo rukovodstvo.

"Mislim da ćemo u svim općinama i gradovima imati svoje kandidate. Raspustili smo općinski odbor Istočni Stari Grad. Želimo da pojačamo disciplinu u SNSD-u, nove članove, pojačamo udruženja žena i mladih. Dogovarat ćemo se sa našim koalicijskim partnerima, uz naglasak da se nitko u našem bloku ne može okrenuti i podržati nekog kandidata opozicije", poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close